Nem nyomja le az állam az energiaárakat

2011.10.12. 08:52

Szkeptikusak az állam árcsökkentő képességével kapcsolatban a magyar cégvezetők, és többségük drágulást vár az energiapiacon a következő félévben - derül ki a Policy Agenda - Ipsos kutatásából.

A vállalatvezetők túlnyomó többsége, 82 százaléka az energiaárak növekedésére számít a következő félévben, közülük 29 százalék jelentős mértékű drágulásra. Ezzel szemben mindössze 6 százalékuk várja az energiaárak csökkenését - derül ki a kutatásról kiadott közleményből.

Az energiaárak rövidtávú emelkedését jóslók legnagyobb, 60 százalékos arányban a magyar kormányt okolják a várható drágulásért. A második, harmadik helyen szinte holtversenyben (57-56 százalék) az energiaszolgáltatókat említik, valamint a negatív világpiaci hatásokat. Kevesebben, 30 százaléknyian gondolják, hogy az energiaipar növekvő előállítási, beszerzési költségein (is) múlhat a drágulás.

Az állami szerepvállalás sokféleképpen valósulhat meg az energiapiacon. Az egyik lehetőség az állam „piaci” szereplőként, szolgáltatóként történő jelenléte. A most elfogadott Nemzeti Energiastratégia és az állam által tulajdonolt MVM piaci mozgása is arra utal, hogy a kormányzat erősíteni kívánja a közvetlen, nem csak szabályozói oldalon való befolyását, erre a szegmensre.

Ugyanakkor a kkv-vezetők szkeptikusak a tekintetben, hogy lehet-e a közvetlen állami jelenlétnek árcsökkentő hatása: összesen közel négyötödük áll azon az álláspont, hogy egy állami tulajdonú szolgáltató nem képes alacsonyabb áron elérhetővé tenni a szolgáltatásait, mint az azonos piaci környezetben működő többi szolgáltató. Ők legnagyobb arányban (34 százalék) azzal érveltek, hogy azért nem képes erre, mert az állam általában nem jó tulajdonosa a cégeknek. De közel ennyien (27 százaléknyian) mondták azt is, hogy azért nem képes alacsonyabb áron szolgáltatni az állam, mert kénytelen piaci alapon működtetni a céget. További érv volt még, hogy az állam számára is fontos az osztalék a költségvetési bevételek bővítése miatt (17 százalék).

A megkérdezett kkv-vezetők 17 százaléka gondolta, hogy az állam azért lehet képes olcsóbb szolgáltatást nyújtani az energiaszolgáltatási piacon, mint más vállalatok, mert nem érdekelt a profitban. További 6 százalék választotta az a válaszlehetőséget, hogy azért, mert alacsonyabbak az előállítási költségei.

A közlemény szerint korábbi kutatási eredmények is azt támasztják alá, hogy nincsen csodavárás a piacon a tekintetben, hogy egy állami tulajdonú szolgáltató intenzívebb piaci mozgása érdemen alakítana a mostani helyzeten. A kapott válaszok általában véve is cáfolják azt a mítoszt, hogy az állam piaci körülmények között jobb szereplőnek tűnne, mint a többi, már most is működő szolgáltató.