Újabb csapás a bankokra

2011.10.12. 08:00 Módosítva: 2011.10.12. 08:00

Az OTP veszít a legtöbbet hitelintézetek közül azzal, hogy az állam magához vonja a megyei önkormányzatok főbb intézményeit és feladatköreit. Az átalakítás következtében ugyanis az önkormányzatok és intézményeik számlái a bankoktól a kincstárhoz kerülnek - írja a Világgazdaság.

Az állam mindent visz

Múlt hét hétfőn állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök a 19 megyei közgyűlési elnökkel arról, hogy az állam a jövő év január elsejétől átveszi a az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket és a közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot is.

A kormány és a megyei önkormányzatok között nem rég kötött megállapodás értelmében az állam nem csak a megyei önkormányzatok által létrehozott intézményeket és azok feladatait és finanszírozását veszi át. A szerződés egy pontja arra is kötelezi az önkormányzatokat, hogy maga az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek a Magyar Államkincstárnál vezessék a folyószámlájukat.

Így a megyei önkormányzatok kiürítésével a hitelintézetetek több ügyfélkategóriát is elveszítenek: a folyószámlájukat náluk vezető és betétjeiket náluk kamatoztató megyei önkormányzatokon kívül az általuk irányított szerveket, valamint az államnak átadott alapítványokat, közalapítványokat, for- és nonprofit társaságokat, és gazdálkodó szervezeteket is.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a helyi önkormányzatok a teljes hitelintézeti szektornál elhelyezett betéteinek értéke 340,3 milliárd, hiteleiké pedig 469,9 milliárd forintot ért el június végén. Ezek az összegek a bankok, szövetkezeti hitelintézetek és fióktelepek összesített mérlegfőösszegének 1,0, illetve 1,4 százalékát teszik ki. Az viszont nem olvasható ki a felügyeleti statisztikából, hogy ezek az állományok hogyan oszlanak meg a helyi és a megyei önkormányzatok között.

A megyei önkormányzatok, mint banki ügyfelek egy nagyon jól körülhatárolható szegmens a pénzügyi szolgáltatásban. Pontosan 19 van belőlük és mindegyikük régi számlavezető. Mivel elég sokrétű pénzügyi kapcsolataik vannak, ezért feltehetően az átlagosnál nehezebben tudnak számlavezető bankot váltani, mint egy átlagos ügyfél. Így nem csoda, hogy többségük a legnagyobb lakossági bankoknál vezette számláját.