A Bombát vizsgálja a fogyasztóvédelem

2011.10.13. 13:09

A chipsadó alá vont energiaital fogalmát törvényileg ugyan még nem definiálták, de már elindult az első olyan fogyasztóvédelmi vizsgálat, amely a kibúvókat kereső cégek körmére nézne, írja a hvg.hu.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatot indított a Bomba Energy Drink ellen, "megtévesztő termékjelölés" gyanújával. A gyanú szerint az energiaital összetételét úgy változtatta meg a gyártó, hogy arról a termékcsomagoláson a fogyasztót nem értesítette. A hvg.hu úgy tudja, hogy a Bombánál 10 mg/100ml alá nyomták le koffein mennyiségét, vagyis kevesebb mint az eddigi mennyiség egyharmadára, ezt a változtatást a csomagoláson nem jelezték.

A Magyarországon forgalmazott, több mit 60 féle névvel és csomagolással kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok túlnyomó többsége az új adó szeptemberi bevezetéséig, alapvetően egy európai uniós egészségügyi ajánlásnak megfelelően 32 mg/100 ml koffeintartalommal készült. Néhány éve még a tipikus összetevőnek számított a koffein mellett a 400 mg/100 ml mennyiségű taurin hozzáadása is, de ezt a mennyiséget a legnagyobb gyártók folyamatosan csökkentették.

A Red Bull nem ezt az utat válaszotta, hanem az italban lévő cukor mennyiségét csökkentette. A Hell szeptember elején nagy médiafelhajtást csapott annak bizonygatására, hogy az új receptúrájú italában a koffeint úgy volt képes kicserélni "egészségesebb összetevőkre", hogy az ital által kiváltott hatás nem változik meg. De több olyan gyártó is akadt, melyek azt az egyszerű megoldást választották, hogy az adókivetés szempontjából kritikus összetevőt, a koffeint csökkentették le a megjelölt szint alá.

Az egy üvegre kivetett adó 77,8 forinttal növeli meg a 150-450 forintos palackos ital árát.