A chipsadó tovább mélyíti a válságot

2011.10.13. 16:26

A népegészségügyi termékadó, amit már alig egy hónappal a hatálybalépést követően drasztikusan emelnek és terjesztenek ki újabb élelmiszerekre, csak látszólag hoz plusz bevételt a magyar költségvetésnek. Valójában egy drámai gazdasági helyzetben tovább mélyíti az ágazat válságát, munkahelyeket, és az ebből származó adóbevételeket veszélyeztet, hívja fel a figyelmet az Élelmiszer- feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ).

Szerintük az adó hatására a fogyasztói árak 10-40 százalékos emelkedése várható, amely fokozottan sújtja az alacsonyabb jövedelmű társadalmi csoportokat A forgalom átlagosan 20 százalékkal eshet vissza az áremelkedés hatására, ennek egyenes következményeként a fennmaradás érdekében végrehajtott létszámleépítés. A gyártók becslése szerint akár 1000 fő kerülhet utcára az érintett élelmiszeripari ágazatokban, fellendül a fekete-gazdaság, az itthon különadóval sújtott, a szomszédos országokban jóval olcsóbb termékek behozatala és számla nélküli, illegális forgalmazása.

Az ÉFOSZ közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy az élelmiszer ágazatot a jövőre életbe lépő 2 százalékos általános forgalmi adóemelés is sújtja, amely az élelmiszerek döntő többségét drágítja majd. A minimálbérre, a garantált bérminimumra, a kötelező munkáltatói bérkompenzációra, a környezetvédelmi termékdíjra és a szintén kötelező agrárkamarai tagságra vonatkozó tervek is rendkívül aggasztóak a magyar élelmiszeripar vonatkozásában. "Mivel az élelmiszeripar dolgozza fel a hazai mezőgazdaság által előállított alapanyagok döntő hányadát, az ágazat tönkretétele a hazai mezőgazdaságot is súlyosan fogja érinteni" - állítják.

Szerintük egyértelmű, hogy nem népegészségügyi célok vezérelték őket az új adónem bevezetésekor, hanem a költségvetési bevételek növelése, a választási ígéreteknek ellentmodó újabb fogyasztási adók bevezetésével.

Az ÉFOSZ felhívja a figyelmet arra a kirívó aránytalanságra, hogy a kormány a teljes élelmiszer-feldolgozó ágazat 2010. évi eredményének csaknem 80 százalékát kitevő összeget kíván 2012-ben az érintett gyártóktól, illetve közvetve a fogyasztóktól népegészségügyi termékadó jogcímen behajtani.

"A különadók további emelése beláthatatlan következményekkel járhat mind a nemzetgazdaságra, mind a magyar fogyasztókra nézve, az élelmiszeripart pedig a magyar könnyűipar sorsát idéző pályára állíthatja" - írták közleményükben.