Kínától lessük el az állami szerepvállalást?

2011.10.14. 12:56

Tájékozódó beszélgetést folytattak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél csütörtökön a Kínai Népköztársaság Államtanácsának Állami Vagyont Felügyelő és Kezelő Bizottsága (SASAC), illetve a Bizottság Külügyi Irodájának tagjai Sao Ning (Shao Ning), a SASAC alelnöke vezetésével.

Az MNV Zrt. pénteki közleménye szerint a kínai fél a találkozón tájékoztatót hallgatott meg a magyar vagyonkezelési szabályozásról és gyakorlatról. A SASAC vezetőit különösen érdekelte az MNV Zrt. által kezelt vagyon struktúrája, az állami cégek száma, összetétele és tevékenysége, az állami társaságok vezetőinek kinevezési gyakorlata, valamint az MNV Zrt. állami társaságok feletti kontroll tevékenysége.

Az MNV Zrt. képviselői kérdéseket tettek fel az állami vagyon kezelésének Kínában kialakított rendszeréről, olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a beszélgetésen az MNV Zrt.-t Halasi Tibor, az igazgatóság elnöke, Polacsek Csaba, a társasági portfólióért felelős főigazgató, illetve a társaság több vezetője képviselte.

A SASAC látja el a Kínai Népköztársaság országos hatáskörű állami vállalatainak finanszírozását és pénzügyi irányítását, valamint befolyással bír azok nemzetközi befektetéseinek és projektjeinek tervezésére.