Ismét Magyarországon az IMF

2011.10.14. 06:27 Módosítva: 2011.10.14. 09:46

Magyarországon tárgyal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége a kormánnyal. A tervek szerint jövő hétfőn véglegesítik a megbeszélések eredményét – írta pénteki számában a Népszabadság. A lap úgy tudja, nem új hitelnyújtásról van szó.

A lap szerint a kormány fordult az IMF-hez, a szervezet segítségét az önkormányzati rendszer átalakításához vették igénybe. A megbeszélések a technikai segítségnyújtás keretében zajlanak, nem új hitelnyújtásról van szó, hanem arról, hogy az IMF szakértői megosztják a tapasztalataikat az adott területről.

A Népszabadság azt írta, hogy a tárgyalások tényét megerősítette a lapnak a Nemzetgazdasági Minisztérium egy magas beosztású dolgozója.

A lap szerint a Fidesz-kormány nem először kért ilyen jellegű segítséget a valutaalaptól, az elmúlt másfél évben szociálpolitikai, munkaerő-piaci ügyekben is fordultak már tanácsért a nemzetközi szervezethez.

A Népszabadság megemlíti: miközben még folynak a tárgyalások, az illetékes tárca elkészítette az új önkormányzati törvény tervezetét. A lap úgy tudja, hogy a kormány előtt még nem járt a dokumentum, így nem tudni, hogy az IMF-találkozók eredményét beépítik-e a tervezetbe, vagy egy későbbi törvénybe ágyazzák be.

A Reuters a cikk megjelenése után megkereste a Irina Ivascsenkót, a Valutaalap magyarországi vezetőjét, aki szintén megerősítette a technikai segítségnyújtással kapcsolatos tárgyalásokról szóló hírt. További részleteket nem árult el az IMF illetékese, írja a Portfolio.hu.