Kevesek kiváltsága lesz a söralátét

2011.10.15. 17:16
Formálisan egykulcsos az adórendszer, de a gyakorlatban két kulcs lesz 2012-től - mondta a pénteken nyilvánosságra hozott 2012-es adócsomagról a Duna TV Közbeszéd című műsorában Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst&Young adószakértője arról is beszélt, hogy a söralátét méretű adóbevallás kinek lesz elérhető.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a söralátét méretű bevallás már egy létező szabályozás. Az tud ezzel az egyszerű bevallással élni elmondása szerint, aki megfelel 9 feltételnek. Aki családi kedvezményt igénybe veszi, annak már nem söralátét méretű a bevallása. Aki költséget számol el, annak sem. De így is több százezer embert érinthet az egyszerűsítés - jegyezte meg az E&Y adószakértője. Elsősorban olyanokat, akik bérből-fizetésből élnek, nincs gyermekük, és nincs fizetésén kívüli jövedelmük sem - tette hozzá.

Jövőre a személyi jövedelemadó rendszer formailag egykulcsos, de tartalmilag két kulcsos - emelte ki az adószakértő.

Az előzetes kommunikációnak megfelelően az évi 2 millió 420 ezer forintos jövedelemig 16%-ot adózik a jövedelem a megszűnő adójóváírás nélkül. Az efölötti részre pedig 20,2%, ugyanis 27%-kal szuperbruttósítják az adóalapot, és annak a 16%-a jelenti majd a 20,2%-os kulcsot - magyarázta a szakember.

Megítélése szerint az újabb adónemek bevezetése nem szerencsés, az árakat terhelő adóterhek növelése viszont az. A munkavállalói egészségbiztosítási járulék 1%-os növekedése mindenkit érint. A nyugdíjalapot és az egészségbiztosítási rendszert is meg akarják tisztítani. A munkaviszonyból jövedelmet szerzőket ez érinti, az áfa pedig mindenkit, aki vásárol. Ugyanakkor komoly társadalmi problémát vet fel, hogy évről évre csökken a nettő jövedelem - hívta fel a figyelmet Vámosi-Nagy Szabolcs.