Néhány különadó eltűnik 2013-ra

2011.10.17. 15:13

A 2012-es költségvetés kapcsán napvilágot látott az a tervezet, amely szerint a szektoradót utoljára 2012-ben fizetnék a hazai vállalatok – írja az Equilor hétfői elemzése.

Ez a kiskereskedelmi, energiaipari (Mol) és távközlési (Magyar Telekom) cégeket érintené kedvezően. A piaci konszenzus nagyjából ezzel a forgatókönyvvel számolt, ám sok szereplő azzal kalkulált, hogy 2013 és 2014 folyamán is be kell fizetniük a társaságoknak a különadókat – igaz, a korábbi várakozások szerint csak az addigi összeg felét.

Amennyiben a képviselők megszavazzák ezeket a javaslatokat, az mintegy 20 forinttal emeli a Magyar Telekom, mintegy 150 forinttal a Mol értékére vonatkozó becsléseket. A bankadó és a gyógyszergyártók terhei várhatóan nem módosulnak.

A hírek kapcsán számítani lehet némi felkapaszkodásra a Mol és az Magyar Telekom árfolyamában, mondja az Equilor, ám hozzáteszI. a 2012-es és 2013-as költségvetési kérdések tükrében könnyen lehet, hogy nem ez lesz a végleges verzió a különadók kapcsán.

Egyelőre nem látszik az értesülés hatása a papírok árfolyamán, három óra körül a Mol 0,5, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékos pluszban járt, ami nem lóg ki az általános tőzsdei hangulatból.