Megszűnik a korhatár alatti nyugdíj

2011.10.17. 06:45

A kormány január elsejével megszünteti a korhatár alatti nyugdíjakat, az erről szóló javaslatot pénteken terjesztette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Korhatár alatti öregségi nyugdíj az év utolsó napjától már nem állapítható meg, a jövőben járandóságként vagy szociális ellátásként folyósítják azt, írja a Napi Gazdaság.

A törvények a következő ellátási formákat érintik, a jövőben ezek a járandóságok már nem fognak nyugdíjnak számítani: az előrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek korhatár előtti öregségi nyugdíja, a korengedményes nyugdíj, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományánakszolgálati nyugdíja. Ezeket január elsejétől korhatár előtti ellátás jogcímén fizetik, a bányászok korábbi nyugdíját átmeneti bányászjáradékként, a fegyveresekét szolgálati járandóságként.

Az ellátások és járandóságok a jövőben nem minősülnek nyugellátásnak társadalombiztosítási szempontból, de bizonyos kedvezményeket tartalmaznak majd, például egészségügyi ellátásra jogosultak lesznek az érintettek. A javaslat nem érinti a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét, azt továbbra is nyugdíjként folyósítják majd. A törvények emellett azt is tartalmazzák, hogy a jövőben nem lesz reálnyugdíj-emelés, a nyugdíjakat kizárólag az inflációval korrigálják, a gazdasági növekedés mértékével nem.