Négy forinttal drágult ma az euró

2011.10.17. 17:58
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A  reggeli dinamikus erősödés után lejtmenetbe kapcsolt a budapesti értéktőzsde részvényindexe, a BUX. Így a nap végén már csak 0,04 százalékos pluszban, 17 456,33 ponton zárt. Hasonló pályát jártak be a fő európai indexek is, a reggeli erősödés után a londoni FTSE 0,77, a német Dax 1,9, a párizsi Cac 40 pedig 1,57 százalékos mínuszban járt a zárás előtti percekben.

    A pesti tőzsde vezető részvényei közül az OTP teljesített kiugróan rosszul, 3402 forinton zárta a napot, ami 2,5 százalékos gyengülést jelent. A Mol 1,5 százalékkal, az MTelekom 1 százalékkal, a Richter 0,8 százalékkal erősödött. A forgalom 16,7 milliárd forint volt.

    A tőzsdei hangulatromlás egyik oka, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter hétfőn jelezte, hogy az Európai Unió vezetői a vasárnapi csúcson valószínűleg nem állnak elő olyan megoldással, amely végérvényesen rendezi az államadósság-válságot - pedig a befektetők egy része erre számított Nicolas Sarkozy és Angela Merkel korábbi nyilatkozata alapján.

    Wolfgang Schäuble szerint a csúcson várhatóan megegyeznek majd a legfontosabb pénzintézetekre vonatkozó tőkekövetelmények szigorításában, egyes további intézkedések kidolgozásához azonban több időre van szükség. Ezért a brüsszeli csúcson nem prezentálnak majd "végleges megoldást" a válságra - írta az MTI.

    A forint is megérezte a hangulat romlását, nap közben több mint egy százalékot gyengült az euróval szemben, így az a reggeli 291 forint után délután 5 körül már több mint 295 forintot ért. A svájci frank a reggeli 235 forint alatti szintről 239 forintra drágult.