Sorsdöntő kampány előtt a biztosítók

2011.10.17. 09:33 Módosítva: 2011.10.17. 10:57

Benyújtotta a parlamentnek a baleseti adó tervezet szövegét a nemzetgazdasági miniszter. A biztosítók szerint ezzel olyan helyzet teremtődött, amely az évek óta tartó verseny utolsó fejezetét nyithatja meg. A biztosítás.hu szerint ennek az az oka, hogy az autósok hosszú évekre a most választandó biztosítónál maradnak majd a jövőben.

Ez minden eddiginél nagyobb versenyt vetít előre. Évekre eldőlhet a november 1-vel induló kampányban, melyik biztosító hány kötelező biztosítási ügyfelet kezel majd a jövőben. A piac újrafelosztására az idén mélypontjukat elérő kötelező díjak és az adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklődés miatt kerülhet sor.

Mivel az autósok által most kiválasztásra kerülő - várhatóan a lehető legalacsonyabb -kötelező biztosítási díjaknál a jövőben már nem fognak tudni olcsóbbat adni a biztosítók, az autósok hosszú időre annál a biztosítónál köthetnek ki, amelyet most választanak maguknak.

Jól meg kell tehát fontolniuk a gépjármű tulajdonosoknak, melyik biztosítót választják novemberben. A Biztosítás.hu szerint az internetes kalkulátorokat használó autósoknak továbbra is egyszerű lesz majd a biztosítóválasztás, ugyanakkor az még nem dőlt el, hogy az összehasonlító oldalakon az adó a díjak részeként, vagy külön tételként kerül-e feltüntetésre.

Az adó bevezetése miatt a biztosítóknak mindössze két hetük marad díjaikat újragondolni és felkészülni az utolsó - komolyabb ügyfélmozgással járó - kampányra. A korábban 5 százalékos további díjcsökkenését prognosztizáló biztosítók „most vagy soha” alapon fognak ugyanis díjat hirdetni. Ez akár 10-15 százalékos további díjcsökkenéshez is vezethet, ami a díjakra rakodó adó különbségnövelő hatása miatt újra a 2008-as, 15 000 forintos szintre emelheti az egyes biztosítók díjai közötti különbségeket. Megéri tehát majd körültekintően választaniuk az autósoknak.

A kampányt az is pozitívan érintheti, hogy megszűnik a korábbi - és sokszor az autósokat terhelő - kártörténeti igazolások papír alapú rendszere, és a jövőben a biztosítók elektronikus adatbázison keresztül küldik majd egymásnak a biztosítót váltó autósok kártörténeti igazolásait.

A biztosítás.hu szerint - az internen elérhető kedvezmények és a biztosítók közötti növekvő verseny ellenére - végeredményben mégis emelkedő kötelező biztosítási díjakra lehet számítani 2012-ben. A hét éve tartó díjcsökkenési tendencia végét jelentő adó és a díjak növekvő különbsége ugyanakkor, minden eddiginél több autóst késztethet biztosítóváltásra.