Kósa Lajos beszólt az IMF-nek

2011.10.18. 12:04

„Nem mi hívtuk" Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap szakértői delegációját, hanem „magától idejött”, „kértek időpontot, mi adtunk" - vázolta az elmúlt napokbeli IMF-kormány közötti tárgyalások hátterét a köztelevízió ma reggeli adásában Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke szerint kényes helyzetben volt a kormány, mert „ha meg nem beszélünk velük", akkor az a kritika éri a kabinetet, hogy „mekkora bunkók vagyunk, hogy nem is beszélünk velük".

Kósa szerint nincs realitása annak, hogy a kormány újra hitelcsomagot kérjen a Valutaalaptól. Igen keményen nyilatkozott a szervezet állandó magyarországi képviselőjéről, Irina Ivascsenkóról; azt mondta: „olyan mértékben nincsen tisztában a magyar helyzettel, amely mellett nem is érdemes konzultálni".

Kósa azon a minapi egyeztetésen, amelyen önkormányzati vezetők és az IMF képviselői találkoztak, nem vett részt, de azt elmondta, hogy az IMF állandó magyarországi képviselőjével korábban már találkozott Szegeden. Érzékeltette: őt az lepte meg a beszélgetés alapján, hogy az IMF szakértője mennyire nincs tisztában Magyarországgal, mivel ott vált nyilvánvalóvá számára, hogy „Pesten kívül is van élet".

„Szerintem nincs realitása" az újabb IMF-hitelnek, és „nem is tervezünk ilyet" – reagált a műsorvezető ezt a témát firtató kérdésére a Fidesz alelnöke. Kósa hozzátette: „ha ezt választanánk, akkor még inkább belesodródnánk abba, amiből inkább ki akarunk jönni".  A múlt heti kormányzati kommunikáció is azt hangsúlyozta, hogy nem egy új IMF-hitel előkészítése az IMF magyarországi látogatásának célja.

A műsorvezető azzal kapcsolatos megjegyzésére, hogy Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács és a jegybank felügyelő bizottságának elnöke a minap nem zárta ki egy újabb IMF-hitel lehetőségét, Kósa úgy reagált: Járai Zsigmond „más kalkulációkból beszélt", és mondata „inkább a kapcsolattartásra vonatkozik, nem pedig arra, hogy ez valami reális forgatókönyv lenne".

Arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint egyes elemzők jövőre gazdasági visszaesést is elképzelhetőnek tartanak, Kósa úgy reagált: „szerintem a kormánynak a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzése megalapozott, ezt a másfél százalékot lehet tartani". Hozzátette: „a harmadik negyedéves ipari termelés növekedést mutatott", illetve megjegyezte, hogy azok, akik a jövő évet illetően pesszimisták, „csupa-csupa feltételes módban fogalmaznak. Az persze nyilvánvaló, hogy nem egyszerű a helyzet" – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is tartható-e a kormány által kitűzött 1 millió új munkahely ígérete 10 év alatt, Kósa azzal kezdte, hogy romokban vették át az országot és a jelenlegi kormánypártoknak van egyedül reális esélye kivezetni az országot a válságból. Később hozzátette: továbbra is tartják az említett ígéretet, „muszáj tartani ezt a célt", és azt is mondta: „szerintem meg tudjuk csinálni".

Az egymillió új munkahely tíz év alatti létrehozásának terve azért (is) kérdőjeleződött meg, mert – amint arra korábban az Index egy szeptemberi és a Portfolio.hu mostani elemzése is rámutatott – az NGM hosszabb távú makrogazasági kitekintőjében már nem szerepel ez a foglalkoztatás-bővülési előrejelzés. Az illetékes tárca azonban cáfolta, hogy lemondtak volna a kormány egyik legfontosabb választási ígéretéről. Tény ugyanakkor, hogy egy év alatt a százezer helyett csak nem egészen negyvenezerrel nőtt a munkahelyek száma, és a KSH legfrissebb adatai szerint augusztusban már nem nőtt tovább – júliushoz képest – a foglalkoztatás.