Nyakunkon a hitelminősítők

2011.10.18. 17:10

Izgalmas ősz elé néz a magyar pénz- és tőkepiac, a portfolio.hu értesülései szerint novemberben a IV. cikkely szerinti éves gazdaságpolitikai felülvizsgálatra Magyarországra érkezik a Nemzetközi Valutaalap szakértői delegációja, illetve heteken belül kiadhatják a nagy nemzetközi hitelminősítők az éves értékelésük eredményét.

A napokban a megyei önkormányzati rendszer átalakításának témájában technikai segítségnyújtás miatt járt Budapesten a Nemzetközi Valutaalap egy delegációja, novemberben - Iryna Ivaschenko portfolio.hu-nak küldött tájékoztatása szerint - pedig az évente esedékes gazdaságpolitikai felülvizsgálatra érkezik egy szakértői csoport.

Ennek keretében számos szervezettel folytatnak tárgyalásokat és ezek alapján adják ki értékelésüket. Az idén februárban kiadott IV. cikkely szerinti értékelésben megfogalmazott kritikákat igen éles viszont támadással utasította vissza a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az IMF mellett a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő (S&P, Moody’s, Fitch) is értékeli majd a magyar gazdaságpolitikát. Mindhárom intézmény az éves hitelminősítési felülvizsgálat keretében látoga el Budapestre és a Portfolio.hu piaci körökből úgy tudja, hogy várhatóan néhány héten belül teszi közzé értékelését, illetve ennek keretében határozhat az aktuális hitelminősítésről. Mint ismert: mindhárom intézménynél a befektetésre még ajánlott tartomány alsó szélén áll a magyar besorolás, amelyhez az S&P és a Moody’s további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben.

Korábban a hitelminősítők többször is decemberben, karácsony körül hozták nyilvánosságra éves értékelésük keretében a hitelminősítési döntést. Most az értékelés minél későbbi nyilvánosságra hozatala mellett szóló egyik érv az lehet, hogy annál jobban látható már a devizaalapú végtörlesztési lehetőséggel élők köre. Az, hogy Lázár János pénteken, illetve tegnap is érzékeltette: a kormány további mentőcsomagokban gondolkodik a devizaalapú hitelesek számára, eleve tovább növeli a pénzügyi stabilitási kockázatokat, így a hitelminősítők nem feltétlenül várják ki, hogy pontosabban lássák a végtörlesztés iránti érdeklődést.

Egyes londoni elemzők minap már arra mutattak rá, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a magyar adósságot bóvli kategóriába sorolják vissza.