MÁV Biztosító: megkezdődött a büntetőper

2011.10.25. 11:10 Módosítva: 2011.10.25. 11:11

Tagadta bűnösségét a MÁV Általános Biztosító Egyesület milliárdos sikkasztással, hűtlen kezeléssel vádolt egykori vezetője a Fővárosi Bíróságon kedden megkezdődött büntetőperben, tudósít az MTI.

A vád szerint K. Bálint Gyula elsőrendű vádlott 887 millió forint vagyoni hátrányt okozott a biztosítónak ingatlanügyletekkel, bérleti szerződésekkel és más fiktív, ellenszolgáltatás nélküli vagy gazdaságilag irracionális szerződésekkel, és sok száz millió forintot a maga, illetve a családja számára tulajdonított el a biztosító vagyonából a 2008 áprilisi letartóztatása előtti csaknem fél évtized során.

A kedden megkezdődött büntetőperben az elsőrendű vádlott tagadta bűnösségét. Azt mondta: a biztosító volt az élete, kétszázmillió forintot tett bele a saját adózott jövedelméből, a probléma az lehetett, hogy az túl nagyra nőtt, túl jól ment nekik.

A gépkocsi-kötelezőbiztosítással foglalkozó egyesület tevékenységét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2008 áprilisában felfüggesztette, majd az év nyarán annak engedélyét visszavonta tartalékhiány miatt.

A biztosító meglepően alacsony árakkal fogott annak idején a gépjármű-felelősségbiztosítási ágazat művelésébe. Ezt részben azért tehette meg, mert egyesületi formában működött, így lehetősége volt, illetve lett volna arra, hogy az egyesületi tagdíjak emelésével teremtsen elő pluszforrásokat, ha az üzletszerű működés során pénzügyi nehézségei támadnak.

Pénzügyi nehézségei támadtak is, bár a mostani büntetőperben megfogalmazott gyanú szerint bűncselekmények miatt. A Fővárosi Főügyészség vádiratának egyik vádpontja szerint K. Bálint Gyula a 887,5 milliós vagyoni hátrány okozó szerződéseket úgy kötötte meg, hogy abban a másod- és harmadrendű vádlottak, Sz. Gyula és K. Melinda 780,9 és 24,56 millió forint értékben segítette. A vádirat egy másik vádpontja szerint K. Bálint Gyula 2008 áprilisában 666 millió forintot utalt át a MÁV ÁBE-től a fiktív cége részére, ahonnan saját, valamint K. Melinda bankszámlájára utalta tovább az összeget.

Emiatt az utalás miatt állt be a biztosítástechnikai tartalékhiány, amelyre tekintettel 2008 áprilisában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a MÁV ÁBE kötelező gépjármű felelősség biztosítási tevékenységét felfüggesztette, majd 2008. augusztus 15-én visszavonta tevékenységi engedélyét.

A most folyamatban lévő büntetőeljárás mellett több per is indult a MÁV Biztosító ügyében. Az egyik eljárás a múlt héten ért véget, abban a Legfelsőbb Bíróság kimondta: a MÁV ÁBE volt ügyfelei, ha kárt okoztak, perelhetők a kár megfizetésére, ha a biztosítójuk nem fizetett.

Annak érdekében, hogy a biztosító fizetésképtelensége ne essen a kötelező felelősségbiztosítással rendelkező károkozók terhére, a jogalkotó 2010. január 1-től létrehozta a biztosítók által finanszírozott Kártalanítási Alapot, amely helyt áll a felszámolás alá kerülő felelősségbiztosítók helyett. A most tárgyalt és számos egyéb ügy azonban ennél korábbi – olvasható az LB múlt heti közleményében.