Pert vesztett a versenyhivatal elnöke

2011.10.25. 13:32
A Gazdasági Versenyhivatal elnöke jogerősen is elvesztette azt a pert, amelyet a Transparency International Magyarország ellen jó hírnevének megsértése miatt indított, közölte a korrupcióellenes szervezet kedden.

A Transparency International Magyarország 2010 augusztusában, Juhász Miklós kinevezése előtt, nyílt levélben hívta fel a miniszterelnök és a köztársasági elnök figyelmét arra, hogy a „Gazdasági Versenyhivatal elnöki posztjára jelölt személyt, illetve azt a céget, amelynek Felügyelő Bizottsága elnökeként a cég jogszerű működésének ellenőrzéséért a jelölt felelt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza”. A szervezet figyelmeztetett arra, hogy az ilyen típusú tranzakcióban részt vevő vezető szakember hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén megkérdőjelezhető.

A TI akkori közleménye nyomán Juhász Miklós pert indított a jó hírnevének megsértése miatt. Az eljárást most zárult le a Fővárosi Ítélőtáblán, amely ítéletében jogerősen kimondta: a TI Magyarország nyílt levelében nem állított valótlan tényeket. A közlemény, amelyben a szervezet felidézte, hogy a versenyhatóság elnöki pozíciójára jelölt személy bennfentes információkkal rendelkezett, bennfentes személynek minősült, és a saját maga részére közvetítőn keresztül üzletet bonyolított le, nem sérti Juhász Miklós személyiségi jogait. A GVH elnökének pedig tűrnie kell, hogy a TI Magyarország ezzel kapcsolatban aggályát fejezze ki – ismerteti a bírósági határozatot a TI.

A korrupció-ellenes szervezetet perben képviselő Németh L. Zsolt ügyvéd az ítéletet úgy kommentálta, hogy „két eljáró bíróság is rámutatott arra, hogy az ilyen pozíciót betölteni kívánó személyekkel szemben jogosan hangoztatják korábbi jogsértések miatt kritikájukat társadalmi szervezetek”. Földes Ádám, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „a Transparency International a jövőben sem fogja szó nélkül hagyni, ha ilyen fontos tisztségre olyan személyt jelölnek és neveznek ki, akinek a hitelessége megkérdőjelezhető” – olvasható a szervezet közleményében.