Nem volt jó nekik, hogy feketelistások

2011.10.26. 07:42

Azért törölték 18 ezer cég adatait egy nyári törvénymódosítással a munkaügyi szabálysértéseket tartalmazó feketelistáról, mert így a magyar vállalatok nem kerülnek hátrányba a külföldi cégekkel szemben – kaptuk meg a választ a Nemzetgazdasági Minisztériumtól jóval az ezzel kapcsolatos kérdésünk elküldése, és a témáról szóló cikkünk megjelenése után.

Mint a múlt héten megírtuk, augusztus végétől egy 18 ezer cég összesen 25 ezer munkaügyi szabálysértését tartalmazó listát töröltek az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség honlapjáról. Ezután az érintett cégek ugyanúgy részt vehetnek a különböző tendereken, mintha el sem követték volna a szabálysértéseket.

„Nem lehet cél, hogy a Magyarországon bejegyzett, a magyar munkaügyi ellenőrzés hatáskörébe tartozó munkáltatók nagy tömegei eleve kizáródjanak a közbeszerzésből, támogatási rendszerből, előnybe hozva ezzel a külföldön bejegyzett és a munkaügyi ellenőrzéssel nem érintett vállalkozói kört” – indokolja a lépést az NGM a most elküldött válaszában.

Ez azt jelenti, hogy a törlés egy egyszeri kedvezményt jelent az elmúlt években munkaügyi szabálysértést elkövető vállalatoknak. Hiszen az új szabályok alapján megkezdett eljárások eredményét a jövőben ismét közzé teszi az OMMF.

Emellett a minisztérium arra is hivatkozik, hogy a többszöri jogszabály-módosítás miatt megbomlott a rendszer egységessége: „A jogsértések munkaügyi hatóság által történő közzétételére vonatkozó rendelkezések 2005-ben születtek. A közzétételre vonatkozó rendelkezések, valamint az ehhez kapcsolódó államháztartási és a közbeszerzési szabályok az azóta eltelt időszakban több alkalommal – így 2009-ben és 2010-ben is – módosultak” – magyarázták.

„Ennek köszönhetően a közzététel konzisztens rendszere megbomlott, az 5 éves közzétételi kötelezettséget 2 éves kötelezettség váltotta fel, és módosult a közzétételi kötelezettséggel járó jogsértések köre is. Ennek következtében egyes határozatokat 5 évig, míg a későbbi jogsértéseket két évig kellett közzétenni” – sorolta az NGM. A minisztérium szerint ez ahhoz vezetett, hogy sokszor súlyosabb jogsértések mentesültek a közzététel alól, míg enyhébb jogsértések „bent maradtak” a nyilvántartásban.

A minisztérium szerint a korábbi szabályozás indokolatlanul széles körben tette kötelezővé a döntések közzétételét. Ezért is szükséges volt a munkaügyi hatóság nyilvántartási és közzétételi rendszerének felülvizsgálata, és ezzel egyidejűleg a korábban nyilvánosságra hozott adatoknak a törlése.