Iskola helyett Egyiptomba megyünk

2011.10.26. 09:50
A családok az idén is hajlandók 20-25 százalékkal többet fizetni azért, hogy az őszi szünetben melegebb éghajlatra menjenek, vagy pihentető városnézés részesei legyenek. Megkezdődött a roham az őszi szünet utolsó külföldi helyeiért, írja egy turisztikai szaklap.

Jön az őszi szünet, ami utazási szakemberek szerint a szilveszternél is jobb időszak az utazási irodáknak (mivel ilyenkor a családok utaznak és limitált a választási lehetőség, mert a mediterrán világ már, az egzotikus országok többsége még nem jó a pihenéshez az időjárás miatt). Az előttünk álló négynapos hétvége és az azt követő iskolaszünet úgy tűnik, most is meghozta az utazni vágyók kedvét, aminek egyértelmű nyertese Egyiptom lehet – írja azutazo.hu turisztikai szaklap.

Mintegy 20 százalékkal nagyobb lesz a forgalmunk, mint tavaly ilyenkor – mondta a lapnak Komora Zoltán, az Ibusz turisztikai igazgatója. Kínálatukból most a városlátogatások a legnépszerűbbek, továbbá a szervezett körutazások, elsősorban Egyiptom és Tunézia. A cég a néhány napos városlátogatásoktól az egyhetes észak-afrikai és törökországi nyaralóprogramokig széles kínálatot rakott össze, helyeik nagy része már hetekkel ezelőtt betelt.

Az Ibusznál már a tavaly óta érződik a foglalások és az utazás közötti idő rövidülése és a lehető legkedvezőbb akciós ár kivárása. A kint tartózkodási idő is csökkent, de miközben nőtt az olcsóbb utak iránti kereslet, mindenütt a lehető legmagasabb színvonal és minőség elérésére törekednek az utazók, írja a turisztikai lap.

Kairói éjszakák
Kairói éjszakák
Fotó: Owaise Mahmoud

Szintén az egyiptomi, török és tunéziai utak jelentik a slágert a Best Reisennél. „Az összes charter járatunk már most teltházas” – mondta a lapnak Zám Tibor cégvezető. A Kanári-szigetekre is több a charteres utas, és a körutazások, illetve egyéni utazások iránt is nagyobb az igény, mint 2010-ben.

Egyiptom és Tunézia a politikai helyzet miatt olcsóbb lett ugyan, de a forint gyengülése miatt a többi célország árai nagyjából tíz százalékkal nőttek. Egyiptom októberben egyébként is a búvárok kedvence, mert ott ilyenkor a legkellemesebb a hőmérséklet. Törökország viszont hiába olcsóbb a szezon elmúltával, az emberek nehezen hiszik el, hogy az idén kifejezetten strandidő van a tengerparton.

Tunéziai nappalok
Tunéziai nappalok
Fotó: Lionel Bonaventure

„Mivel nálunk a forgalom zömét a távoli desztinációk adják, az őszi szünetet tekintjük a téli szezon kezdetének” – idézi a lap Wilberding Katalint, a Dertour ügyvezető igazgatóját. Mivel számos európai országban értékesít a Dertour-hálózat, a repülőjáratok szinte minden úticélra hetek óta tele vannak. A legnépszerűbb helyeknek most az Egyesült Arab Emirátusok, az Indiai-óceán szigetei, valamint a karibi térség számít náluk. Az iroda árai euróban vannak megadva, így a forint ingadozásának megfelelően, nem kell megváltoztatni azokat.

A Neckermannál nagyjából ugyanannyi az utas, mint tavaly. Egyiptom, a Kanári-szigetek és Törökország a legkeresettebb, a külföldi városlátogatásokra és egyes belföldi szállodában még van valamennyi helyük. A cég a tavalyi szinten tartotta árait, egyes esetben még annál is alacsonyabban.