A rendőrség a legnagyobb adós

2011.10.28. 07:19

A költségvetési intézmények lejárt adósságállománya szeptember végén 37,2 milliárd forintra csökkent, ami 4,1 milliárd forintos apadást jelent egy hónap alatt, derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 2,1 milliárd forint, ami 200 millió forinttal magasabb az augusztusinál. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány a tárgyhóban 35,1 milliárd forint volt, az előző havi mértékhez képest 4,3 milliárd forinttal kisebb.

Az erőteljes csökkenés meglepetés, ugyanis az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett, újabb és újabb rekordszintet érve el. írta a Napi Gazdaság. A tartozás 200 millió forinttal nőtt a 60 napon túli tartományban, jelenleg 14,6 milliárd forint. Nőtt a minősített adósság is 300 millió forinttal, jelenleg 13,7 milliárd forint. A minősített adós intézetek száma is emelkedett, jelenleg 38.

Az összes adósság 43 százaléka, a minősített tartozás 31 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. A Pécsi Tudományegyetemen tartozása 6,8 milliárd forint., ebből 60 napon túli 3,1 milliárd. Tovább nőtt az adósság a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó Honvéd Kórháznak (Állami Egészségügyi Központ) esetében is, ahol már 7,8 milliárd a kifizetetlen szállítói tartozás, ebből a minősített, 60 napon túli tartozás 6,2 milliárd forint.

A rendőrség tartozása összességében eléri a 4,3 milliárd forintot, amely éves költségvetés 3-4 százaléka. A probléma kiterjedt, hisz 22 rendőrkapitányságból 16 számolt be lejárt tartozásról. A legnagyobb adóssághalmot továbbra is a BRFK görgeti maga előtt a maga 1,1 milliárd forintjával. A szintén a belügyhöz tartozó börtönök viszont az elmúlt hónapokban ledolgozták tartozásaikat - legalább is szeptemberre csak a szegedi börtön jelzett lejárt tartozást.

Egyre szaporodnak az alulfinanszírozott kormányhivatalok is, szeptemberben már három megyei és a fővárosi számolt be lejárt adósságról, összesen 1,2 milliárd forint értékben. Csak a fővárosi intézmény 579 millió forintos tartozással küszködött.

Hónapok óta megoldatlan probléma a vízügyi szervezetek finanszírozása is, bár a négy regionális igazgatóság 482 millió forintja költségvetési szempontból nem egy komoly tétel. Ez a pénz ugyanakkor szintén tartósan hiányzik a beszállító cégek kasszájából.