Félig állami webbank a végtörlesztésért?

2011.10.28. 14:24

Aki péntek éjfélig regisztrál a hiteltarsulas.hu honlapon, azokat a jelentkezőket alapító tagnak tekinti a Hiteltársulás néven indított civil szerveződés, jelentette be Doubravszky György, a társulás alapító-vezetője a pénteken.

Megismételte azt a koncepciót, amelyet a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel hétfőn lezajlott találkozón ismertetett. Eszerint a Hiteltársulás egy olyan webbank létrehozását kívánja elindítani, amelyben a civil szerveződés mellett az állam is szerepet vállalna. A hétfői találkozóról az is nyilvánosságra került, hogy a Hiteltársulás már több mint 14 ezer hitelest tömörít, 171 milliárd forintnyi becsült hitelösszeggel.

Fapados bank

Az elképzelés szerint a "fapados bank, amelynek fiókjai nem lennének, csak egy virtuális központja", a szükséges dokumentumokat futárszolgálat segítségével szállítja a bank és az ügyfelek közötti. Példaként hozta fel az alapító az Amazon.com-ot, amely ugyancsak az interneten keresztül árusítja termékeit.

Először a jó hiteleseket fogadná be a bank, majd a kicsit problémás ügyfeleket, magyarázta koncepciót a Hiteltársulás vezetője. Ez utóbbi fázisban már keveredik a piaci szemlélet és az állami szerepvállalás - tette hozzá. "Harmadik lépésben tudunk a leginkább rászorultakon segíteni" - fogalmazott Doubravszky.

Még vannak akadályok

A Hiteltársulás nonprofit civil szerveződés, amely 2011. október 6-án indult, céljuk, hogy a beszerzési társulásokhoz hasonlóan összegyűjtsék a devizahitelesek igényeit - mondta az alapító. Doubravszky György - aki jelezte , hogy nem közgazdász és könyvkiadással foglalkozik - a potenciális ügyfelek előtt kifejtette: a civil kezdeményezést az felismerés hívta életre, hogy hiába van lehetőség fix árfolyamon lezárni a devizahitelt, ha ahhoz nem társul kedvező forinthitel.

Az előadás után az MTI kérdésére, miszerint a bankalapításhoz szükséges minimum 2 milliárd forintot honnan teremtené elő a "fapados bank", és hogyan képzeli el a problémás ügyfeleken való segítséget, Doubravszky György azt felelte, hogy ezt és a többi felmerülő problémát kell majd megoldani. Véleménye szerint a civil szerveződés rengeteg olyan ötletet képes életre hívni, ami segítheti a megoldást.

Beszállhat az állam is

Egy az adósokat segítő bank létrehozásának gondolata a kormánytól sem áll távol, legutóbb Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta, egy alternatív finanszírozási rendszer kialakításán dolgoznak, amiben akár egy állami alapítású lakossági bank is szerepet kaphat, és sor kerülhet a még működő állami tulajdonú pénzintézeti kör feltőkésítésére is.

A kormányzati számítások szerint a devizahitelesek 10-15 százaléka él majd a végtörlesztés lehetőségével, ez várhatóan 500 és 750 milliárd forintnyi hitelkiváltást jelent, közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter képviselői írásbeli kérdésre adott válaszában.

Egy másik kérdésre adott válaszában a nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy a kabinet folyamatosan figyeli a devizahitelesek helyzetét, a bevezetett új konstrukciókat, és ha kell, haladéktalanul beavatkozik. Egy harmadik válaszában a miniszter úgy fogalmazott: a kormány a végtörlesztés lehetőségével élők pontos számának ismerete után dönt, hogy szükség van-e további intézkedésekre a devizahitelesek megmentése érdekében.