Mélyben a forint árfolyama

2011.10.28. 13:43
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A forint nem profitál a nemzetközi jó hangulatból, az euró napok óta a 300-as szint körül mozog, csütörtök délután már 303,8-nál is járt az árfolyam. Pedig a nyomás enyhül, Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa elemzésében úgy fogalmazott, a dollár esése
    a feltörekvő devizák között általában erősödést okozott.

    Ebből a körből a forint kimaradt a leminősítési várakozások miatt. Összehasonlítva a térségbeli devizákkal a forint masszív alulteljesítést tud felmutatni. A cseh korona a forinttal szemben a 12,10 körüli értékével történelmi rekordon van, de a zlotyval, illetve a lejjel szemben is rég nem látott szinteken vannak a forint keresztárfolyamok.

    Figyelmeztető jel

    "A régiós devizáktól való elszakadás sajnos komoly figyelmeztető jel, arra, hogy a forint szép lassan egy másik ligába készül átigazolni. Ha bekövetkezik a bóvli kategóriába sorolás, akkor a hazai fizetőeszköz értéke tovább veszíthet a RON, PLN, CZK-val szemben, nem beszélve
    az EUR és az USD keresztárfolyamokról, ahol még szembetűnőbb lehet a változás" - véli Karsai.

    Nem a leminősítési kockázat gyengít?

    Nem a leminősítési kockázat, hanem a devizaalapú hitelek leépítésével kapcsolatos pénzügyi folyamatok árfolyamhatásai miatt alulteljesítő a forint a felzárkózó térségen belül, vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

    Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital közgazdászai az elemzésben közölték: úgy gondolják, hogy a befektetési ajánlású magyar adósosztályzat elvesztésének kockázatáról elhangzott legutóbbi kormányzati nyilatkozatok mögött "a hitelminősítőkkel folytatott tárgyalások" állhatnak.

    A legutóbbi hivatalos nyilatkozatokból ugyanakkor arra is lehet következtetni, hogy a magyar kormány elkötelezetten törekszik a magánszektorbeli devizakötelezettségek további csökkentésére, és ennek érdekében akár további intézkedéseket is hozhat, amelyek költségeinek egy része szintén a bankokra hárulhat. Ehhez devizakiáramlás kapcsolódhat, ahogy a bankok visszafizetik saját devizakötelezettségeiket, amelyek a svájci frankban denominált jelzáloghitelek finanszírozása során keletkeztek, és ez egyértelműen negatív árfolyamhatással jár rövid távon.

    Szerinte a pénzintézetek feltőkésítésének híre beindította a részvényvásárlók fantáziáját és a részvénypiacokon komoly emelkedés bontakozott ki. Elsőként most is a bankszektor papírjainak az árfolyamát húzták zsinóron felfelé. A bankpapírok egyszerűen túlzottan alulértékeltek, ha egy befektető már nem számít további szakadásra.

    Márpedig a szerda hajnali EU döntéscsomagnak az a legnagyobb
    hozadéka, hogy elhessegette az Unió összeomlásával, csődjével kapcsolatos félelmeket. Az EU megállapodást az amerikai elnök is üdvözölte, Barack Obama szerint a megegyezés fontos lépés az adósságkrízis megoldása felé.

    A híreken múlik

    A jövő héten, csütörtökön, illetve pénteken rendezik meg a G20-ak találkozóját, ahol Nicolas Sarkozy elmondása szerint Kína szoros együttműködést fog tanúsítani a többi résztvevővel annak érdekében, hogy az IMF alap keretösszegét érdemben meg tudják emelni.

    "Amennyiben nem érkeznek váratlan hírek a nap folyamán, akkor az EUR/USD árfolyama 1,41 - 1,42 között maradhat, az USD/HUF kurzusa – a forint mozgásának függvényében – 210-214 környékén valószínűsíthető" - véli Karsai.

    Csütörtök reggelig sem gyengült számottevően talált a frank az euróval szemben, valamivel 1,22 felett stagnál az EUR/CHF árfolyama. A CHF/HUF árfolyama viszont emelkedik 244-ről 246 felé a 300 körüli euróárfolyam eredményeképp. Délután már 248,74 forintot adtak egy frankért.