Tízmilliós büntetést kapott az Erste a botrányos űrlapért

2011.10.28. 11:56

A PSZÁF megtiltotta az Erste Bank végtörlesztési űrlapjában annak a szövegrésznek az alkamazását, amelyik arra hívta fel a figyelmet, hogy a végtörlesztési igényt év végéig csak egyszer lehet benyújtani.

A kifogásolt banki tájékoztatás azt sugallta a fogyasztóknak: ha az első igénybejelentésük nem bizonyul megalapozottnak (például nem tudnak hitelkiváltó hitelt fölvenni), és így az Erste azt a 60. nap lejárta után elutasítja, végtörlesztési joguk egyúttal visszavonhatatlanul elveszik, újbóli igényt nem jelenthetnek be. "A banki tájékoztatás mindezek miatt alkalmas volt a fogyasztók elbizonytalanítására is, mivel ők – annak tudatában, hogy fix árfolyamú végtörlesztésüket csak egyszer kezdeményezhetik – igénybejelentésük esetleges későbbre halasztásáról dönthettek" - áll a közleményben.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10 millió forint bírságot szabott ki a bankra, és a kérelmüket már beadott fogyasztókat tájékoztatni kell: végtörlesztési igényüket 2011. december 30-áig akár többször is benyújthatják. E kötelezés teljesítését a banknak 2011. november 5-ig dokumentumokkal alátámasztva kell igazolnia.

A PSZÁF intézkedésénél figyelembe vette, hogy a hitelintézethez 2011. október 8-ig 2432 darab, az ügyfelek által aláírt végtörlesztési igénybejelentés érkezett be. A megtévesztő kereskedelmi gyakorlat a PSZÁF beavatkozása nélkül a fogyasztók még szélesebb körét érinthette volna.

Nem az Erste az egyedüli bank, ami a végtörlesztés igénylőlapjával szerette volna befolyásolni az ügyfeleket: a PSZÁF korábban ötvenmilliós bírsággal sújtotta a Volksbankot, mert a formanyomtatványon az ügyfelekkel aláíratták, hogy ha az Alkotmánybíróság elkaszálja a végtörlesztésről szóló törvényt, akkor a bank veszteségét nekik kell megfizetniük, bár azt a bank az államon is be fogja hajtani.