Az IMF karjaiba lökhet a matolcsyzmus

2011.10.29. 19:10 Módosítva: 2011.11.09. 10:43

Orbán Viktor az IMF-et elutasító politikájának feladására kényszerülhet, miután a „nem ortodox” gazdaságolitikai lépések miatt Görögország után Magyarországon ugrott meg legnagyobb mértékben az államcsőd kockázata – írja a Bloomberg.

Számos elemző, köztük a Morgan Stanley, a Bank of America és az UniCredit is arra hívta fel a figyelmet az elmúlt hónapban, hogy Magyarország jelentősen tudná növelni a finanszírozási képességeit, ha IMF-pénzekhez jutna.

Ez pedig nem akár a közeljövőben sem jöhet rosszul, mivel a Moody's és a Standard & Poor's is mérlegeli, hogy bóvlivá minősítse le a magyar állampapírokat, a csütörtöki aukció pedig kudarcba fulladt, miután az ÁKK nem talált elég vevőt a papírokra.

"Meglepődnék, ha a semmiből hirtelen előállna valaki, aki az elmúlt 10 évben nem vette észre, hogy van magyar állampapír-piac" . mondta a hírügynökségnek Jaksity György volt tőzsdeelnök, a Concorde vezetője. "Ha nem tudjuk magunkat a piacról finanszírozni, csak az olyan nemzetközi intézmények maradnak, mint az EU vagy az IMF."

A magyar államcsőd elleni ötéves biztosítás díja 175 bázisponttal nőtt az elmúlt három hónapban, ami Görögországot leszámítva minden más EU-államnál gyorsabb növekedést jelent. Ezzel Magyarország a világ nyolcadik legkockázatosabb ország lett a világon, írja a hírügynökség.

A forint is megérezte a bajt, ez volt Európa legrosszabbul teljesítő devizája az elmúlt három hónapban, 12 százalékot veszítve az értékéből a dollárral szemben. Az euróval szemben ezen a héten a 300-as szint fölött járt a forint árfolyama.

„A nem ortodox lépések azt a jelet küldik a piacnak, hogy ez nem egy megbízható gazdaságpolitika" – mondta Lars Christensen, a Danske Bank közgazdásza egy interjúban.

Bár a piacokat egy időre megnyugtatná, ha Magyarország az IMF-hez fordulna, Matolcsy György azt mondta a Heti Válasznak adott interjújában, hogy ez „a gyengeség jele lenne”.