Elmaradt a roham a drasztikus dízelár-emelés előtt

2011.10.31. 18:00

Az Index távolról sem reprezentatív, néhány egyébként jó forgalmú óbudai kútra koncentráló felmérése meglepően egyhangú eredménnyel zárult: semmiféle roham nem volt a kutakon. Hétfőn, ahogy egész hétvégén, inkább átlag alatti, szellős forgalmat tapasztaltak a keddi majdnem húsz forintos gázolajár-emelkedés előtt.

Mindenki elutazott vidékre - vélték a négynapos hétvégében megtalálni a magyarázatot többen is. A hosszú hétvége nem csak térben, időben is eloszlathatta az adóemelés miatt előrehozott tankolásokat: a négy általunk végigjárt kúton egyaránt még a pénteket mondták erősebb napnak. A pénteki forgalom megítélését ugyanakkor nehezíti, hogy az volt a hónap utolsó munkanapja, amikor pedig a céges autók jellemzően amúgy is nagyobb forgalmat generálnak.

Keddtől mindenesetre óriásit drágul a gázolaj ára, miután novembertől a parlament döntésének értelmében a gázolaj jövedéki adója 110,35 forint lesz a jelenlegi 97,35 forinttal szemben, a fogyasztói ár azonban még ennél is nagyobb mértékben, 16,25 forinttal drágul a jövedéki adót is terhelő áfa miatt.

Az emeléssel - a mostani dízel árral számolva -, a gázolaj átlagára új csúcsra kerül, s eléri 418 forintot. A benzin jövedéki adója nem változik, 120 forint marad. A gázolaj átlagára hétfőig 402 forint, a benziné 398 forint volt.

 

A társaságok a jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesíteni fogják az árakban, ugyanúgy, mint korábban az áfa-emelést, mert ha nem így tennének, akkor korlátoznák a versenyt.

A környező országok mindegyikében olcsóbb lesz a dízel ára már keddtől is, január elsejével pedig tovább nő a különbség az áfa 25-ről 27 százalékosra emelése miatt. Mindenesetre Romániában, Horvátországban és Szlovéniában bőven 400 forint alatti, Ausztriában és Szlovákiában 400 forint körül van egy liter gázolaj. A legnagyobb különbség a hazai és az ukrán árak között van, Ukrajnában 255 forint egy liter dízel.