Mit igazolt mikor Simor?

2011.10.31. 15:45 Módosítva: 2011.11.09. 16:41

Nem érkeztek Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől a parlament költségvetési bizottságához dokumentumok arról, hogy valóban eladta ciprusi off-shore cégét, és valóban hazahozta vagyonát - mondta Szijjártó Péter, a költségvetési bizottság fideszes alelnöke hétfőn az MTI-nek.

Szijjártó a bizottság jobbikos elnökére, Nyikos Lászlóra hivatkozva közölte ezt, majd hozzátette: "ez botrány". A bizottság október 18-án határozott arról, hogy bekéri Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank elnökétől egyebek mellett azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják az elnök ciprusi cégének eladását. A bizottsági felhívásban az szerepelt, hogy 2011. október 30-ig kell a dokumentumokat a bizottság rendelkezésére bocsátania az MNB elnökének.

Szijjártó közölte: szerdán a költségvetési bizottság fideszes tagjai összeülnek az ügyben, értékelik a helyzetet, és áttekintik, mit tudnak még tenni azért, hogy "véget érjen a titkolózás".

Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette a bizottság tagjai számára (eddig egy képviselő sem nézte meg azokat), ezenkívül a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének - közölte ugyanakkor az MNB sajtóosztálya, reagálva Szijjártó nyilatkozatára. Simor pedig korábban közölte, hogy ő már 2009-es és 2010-es vagyonnyilatkozatában is tisztázta, hogy megszüntette korábbi tulajdonát a ciprusi cégben.

Az már a választások előtt nyilvánvalóvá vált a Fidesz kommunikációjából, hogy az offshore ügy a Simor ellen indított háború egyik fontos eleme lesz, ugyanakkor másfél év alatt-után sem sikerült semmilyen érdemi fogást találni a jegybankelnökön, azt a korábban ismert tényt leszámítva, hogy egy vagyonbevallásában nem szerepeltetette a külföldi cégben levő vagyonának összegét. Az ügyre éppen annak köszönhetően is derült fény egyébként, hogy Simor első bevallásában még szerepelt az egymilliárd forinthoz közeli megtakarítás, majd a következőben nem: ő maga azt mondta, hogy éppen jegybankelnökké választásával összefüggésben vitte külföldre a korábbi állásaiban szerzett jövedelméből származó megtakarításait, hogy annak itthoni kezelésével kapcsolatosan ne merülhessen fel összeférhetetlenség. A támadások egyik mozgatója másfél éve és most is az volt, hogy adózási szempontok vezették-e elsősorban Simor döntését.