Új mélyponton a forint

2011.10.31. 10:23
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A ma reggeli kereskedésben újabb két és fél éves mélyponton járt a forint, megközelítva az euróval szemben a 305-ös szintet is. Utoljára 2009 tavaszán járt ilyen mélységekben a forint, akkor az azóta is történemi mélypontot jelentő 317 forintot is ért egy euró.

    Úgy tűnik, nem tartott ki sokáig a múlt heti eurócsúcsot követő optimizmus, a piacok hangulata ismét romlani kezdett: a ma nyitva tartó ázsiai piacokon rosszul indult a hét, közülük a Portfolio beszámolója szerint a japán Nikkei 0,7, az ausztrál S&P ASX 200 1,3, a dél-koreai Kospi 1,1%-ot veszített az értékéből.

    Az sem javított jelentősen a helyzeten, hogy a japán jegybank beavatkozott a jen piacán, így annak árfolyama több százalékot csökkent - a beavatkozásra csak rövid időre ugrott meg az exportáló vállalatok részvényeinek árfolyama.

    A térség többi devizája is érzékenyen reagált a hangulat romlására, míg a forint 0,48, addig a cseh korona 0,3, a lengyel zloty pedig 0,22 százalékot gyengült az euróval szemben. A forint gyengülése azért lehet kiemelkedő, mert a befektetők különösen óvatosan kezelik a várható leminősítések miatt is kockázatosnak számító magyar piacot.