Akár felére is csökkenhet a kötelező ára

2011.11.01. 08:59 Módosítva: 2011.11.01. 09:01
A biztosítók újabb éles versenyének köszönhetően idén biztosan 15 ezer forint alá esik a kötelezőt váltó autósok átlagos díja. A Biztosítás.hu internetes alkusz szerint ez újabb 10 milliárd forinttal csökkeneti majd a biztosítók díjbevételét, vagyis ennyit takaríthatnak meg novemberben a szemfüles autósok. Az autósoknak ugyanakkor számolniuk kell a várhatóan 30 százalékos Baleseti Adóval is. A PBA szerint akár 50 százalékot is elérhet egyes esetekben a díjcsökkenés.

A Biztosítás.hu internetes alkusz honlapján már az első napon közel ötvenezer autós számolta ki jövő évi kötelező felelősségbiztosítási díját. A megkötött szerződések átlagos díja 14 343 forint volt, ami az eddigi évek legalacsonyabb átlagdíja.

A kampány előtt a biztosítók előzetes várakozásai még csupán 5 százalékos díjcsökkentésről szóltak, de az adatok ennek közel háromszorosát mutatják.

A biztosítók közül a választási listák élén a K&H, a Wabard és az Uniqa áll, de kedvező pozícióban van még az Allianz, a Posta és a KÖBE is. A többi biztosítótársaságnak várhatóan jelentős állománycsökkenéssel kell számolnia.

A biztosítót váltó autósok adóval növelt átlagos megtakarítása majdnem 10 ezer forint  volt az első napon, de az autósok a megtakarításuk egy részéért azonnal kiegészítő biztosításokat választottak. A biztosítók által kínált kiegészítőket (CASCO, autó assistance, kátyúkár termékeket) a váltók 10 százaléka választotta, de közülük is kiemelkedik az autósok negyede által választott – idén újdonságnak számító – gyorshajtás esetére szóló biztosítás.

A Biztosítás.hu adatai szerint ennél is nagyobb, mintegy 25 ezer forintos megtakarítást értek el azok a gépjármű tulajdonosok, akik kötelezőjük mellett meglévő CASCO-jukat is olcsóbbra cserélték. Az általuk választott új CASCO biztosítások átlagos díja, a néhány évvel ez előtti 90 ezer forinthoz képest csupán 48 ezer forint körül alakult. Az alkusz szerint ezen az árszinten már olyan autósok is vesznek CASCO-t, akik korábban a magas díjak miatt nem kötöttek ilyen biztosítást. Ezen autósok a CASCO-t kötök mintegy 30 százalékát teszik ki.

Kik járnak a legjobban?

  • A PBA.hu szerint a Vidéki, kármentes autósok: egyes ajánlatokkal akár 53%-kal olcsóbb tarifa is található a korábbi legkedvezőbb árú kötelezőbiztosításhoz képest. „A biztosítók abból indulnak ki, hogy ez a célcsoport ritkán használja gépjárművét, nagy becsben tartja azt, ráadásul a kedvezőtlen gazdasági folyamatok (életszínvonal-romlás, emelkedő benzinárak) miatt még kevesebbet fogják használni. Így csökken a baleset esélye” – magyarázza Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője.
  • Vállalkozók, a KKV-szektor általában: noha mindenki a KKV-k támogatásáról szónokol, úgy fest, hogy a biztosítók tesznek is értékelhető lépéseket: 30-40 százalékkal olcsóbb kötelezőket lehet szerezni kis haszongépjárműre, céges flottára. „A céges flották általában cascot is kötnek, az együttkötési kedvezményekkel erős ügyfélkör építhető, és további bevételre számíthatnak az erre a szegmensre célzó biztosítótársaságok” – mondja Vass Gábor.
  • Átlagos helyzetű család lakáshitellel: Jó eséllyel ellensúlyozható a baleseti adó mértéke a piacon fellelhető kínálatok között válogatva, és így legalább a háztartás ezen költségtételében nem kell drágulásra számítani 2012-ben. Vass Gábor szerint a hiteleseket célzó kedvezmények mögött az rejlik, hogy erre a célcsoportra specializált biztosítási és pénzügyi termékek értékesítésére készülnek a biztosítók és a velük egy tulajdonosi körben levő bankok.
  • Átlagos életszínvonalú fővárosi fiatal, 10 évesnél idősebb autóval: bár abszolút kockázatos célcsoportnak tűnik a lámpától lámpáig gyorsulók kasztja, mégis van biztosító, aki jelentős árcsökkenéssel díjazza őket, ha nála kötnek. „Az egyedülálló férfiakból idővel családapák és jó ügyfelek lesznek, ez magyarázatot adhat a kedvezményekre.” – vélekedik a PBA ügyvezetője. Természetesen a nagy árcsökkenés elsősorban a kármentesekre érvényes.
  • Családapa, rendezett körülményekkel az agglomerációban: ők azon kevesek közé tartoznak, akik korábban márkára is hajlandóak voltak áldozni (hasonló célcsoport még az egyedülálló nők a gépjárműtulajdonosok között), azaz nem feltétlenül a legolcsóbb biztosítást választották. Jó szokásukat az ismertebb nevű biztosítók speciális kedvezményekkel díjazzák. „Ez a célcsoport jó bevételtermelő lehetőségeket rejt magában, így azok a biztosítók, amelyek nagy létszámú ügyfélkörrel rendelkeznek, most jó eredménnyel specializálódhatnak az értékes ügyfélszegmensre” – állítja a PBA első embere.