Miklós
-7 °C
2 °C

84 év után kiszállnak a gyémántból

2011.11.04. 13:38
Kivonulhat a gyémánt-bizniszből a huszadik század legmeghatározóbb szereplője az Oppenheimer család, miután 5,1 milliárd dollárért eladja a De Beersben lévő részesedését.

A drágakőbányászatba JP Morgannal az első világháború előtt belevágó Oppenheimer testvérpár cége az Anglo-American 1927-ben vette át az irányítást a világ gyémántkitermelésének akkor már 90 százalékát uraló De Beersben – írja a Napi Gazdaság. A dél-afrikai céget a Rothschild által támogatott Cecil Rhodes alapította 1888-ban.

A cég az évezred végéig szinte teljes kontroll alatt tartotta a gyémántpiacot, ha kellett, visszafogta a termelést, hogy emelje az árakat, ha kellett, az új belépőket pedig dömpingárakkal tette tönkre a lehető legrövidebb időn belül. Az üzlet fantasztikusan ment.

A 2000-es évek elején azonban egyre nagyobb repedések jelentek meg a monopóliumon, az óriási orosz bányavállalatok, a BHP Billiton, és az iparág többi nagy szereplőjének támadását már egyre nehezebben tudta visszaverni a De Beers, így az elmúlt években a világ kitermelésének már kevesebb mint felét tudhatta csak magáénak.

Ebben a helyzetben határozott úgy az Oppenheimer család, hogy eladja a De Beersben lévő 40 százalékos részesedését tulajdonostársának, a 45 százalékos részesedéssel bíró, immár nyilvános, a tőzsdén jegyzett Anglo-Americannak. (A maradék 15 százalékkal Botswana rendelkezik).

A felvásárló azt reméli, hogy a bányászat más területén szerzett tapasztalataival és erős pénzügyi hátterével még jobban ki tudja aknázni a De Beersben rejlő lehetőségeket. Az 5,1 milliárd dolláros tranzakcióra a versenyhatósági jóváhagyást követően várhatóan 2012 második felében kerül rá az utolsó pecsét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.