Harmincötezret szánunk karácsonyra

2011.11.07. 10:00

Idén átlagosan 34 800 forintot tervezünk költeni karácsonyi ajándékokra, ami ezer forinttal több mint tavaly, viszont eggyel kevesebb, átlagosan hat embert ajándékozunk meg idén – derül ki az Árukereső.hu 2500 fő részvételével készített hazai online felméréséből.

A megkérdezettek harmada 20 ezer forintnál is kevesebbért fog ajándékokat vásárolni az ünnep előtt. A férfiak összességében több pénzt terveznek költeni idén, mint a nők, tehát a csökkenés különösen látványos a nők körében.

A válaszadók 85 százaléka tájékozódik az internetről, melyet a nagyáruházak akciós újságjai követnek. A legtöbben akkor kezdenek el vásárolni, amikor megjelennek a karácsonyi akciók a boltokban, de a magyarok harmada csak az ünnep előtti egy-két hétben szánja rá magát a vásárlásra. Ilyenkor a magyar fogyasztók fele néhány nap alatt megveszi amit szeretne, összesen néhány óra vásárlással. A vásárlók negyede összesen még egy napot sem szán a karácsonyi bevásárlásra.

Idén a legnépszerűbb interneten vásárolt karácsonyi ajándék a ruházati cikk, műszaki termék, könyv és kozmetikum lesz. Tavalyhoz képest a cég elemzése szerint jóval népszerűbbek lettek a gyerekjátékok az online vásárolt termékek toplistáján. A férfiak műszaki és háztartási elektronikai termékeket, valamit mobiltelefonokat vesznek, a nők pedig a ruhák, könyvek és gyerekjátékok vásárlását tervezik idén az interneten.