Eva: két frakciót kell lenyomnia Orbánnak

2011.11.08. 14:47

Mintegy negyvenmilliárd forintnyi többletbevételt eredményezhetne a központi költségvetésnek a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számításai szerint az a módosító indítvány, amelyet a jövő évi költségvetéshez nyújtottak be alternatív megoldásként, az egyszerűsített vállalkozási adó választhatóságához. A párt, bár elfogadja majd a frakciószövetség álláspontját, nem szeretné az eva eltörlését.

Harrach Péter frakcióvezető kedden közölte: a KDNP egyszerűsített vállalkozási adóval (eva) kapcsolatban javasolt módosítása az adó- és a költségvetési törvényt is érinti. Alternatív megoldásként az eva választhatóságához a bevételi határt 2012-ben 25 millió forintról 30 millió forintra, az eva mértékét pedig 30 százalékról 35 százalékra emelné. A módosító indítvány mintegy 40 milliárd forintnyi többletbevételt eredményezhetne a központi költségvetésnek.

A KDNP által a jövő évi költségvetéshez benyújtott további javaslat azt kezdeményezi, hogy a munkáltatók által nyújtott lakáscélú támogatásokat adómentesen fel lehessen használni a kedvezményes végtörlesztéshez. Ez bővítené az adómentes munkáltatói támogatás felhasználási körét, egyúttal támogatná a kormány végtörlesztéssel kapcsolatos céljainak elérését a felhasználható források szélesítésével.

A KDNP frakcióvezetője arra számít, hogy a 2012-es költségvetés rendkívül kicsi mozgástere miatt várhatóan csak néhány kereszténydemokrata indítványt fogadnak majd be. "Fontos hangsúlyozni, hogy a módosító indítványok nagyrészt a Fidesszel közös szakmai kabinetekben készülnek, illetőleg az egyeztetésekre már a törvényjavaslat benyújtását megelőzően is sor kerültek" – mondta.