Így tőzsdézik az állam a nyugdíjvagyonnal

2011.11.08. 23:41 Módosítva: 2011.11.08. 23:43

Hétfőn 5 százalék fölötti részesedést szerzett a magyar állam a Magyar Telekom tőzsdei részvénycsomagjában – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján az MTelekom kedd este közzétett tájékoztatása (pdf).

A közlemény szerint az Államadósság Kezelő Központ keretein belül működó Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011. november 7-i, azaz hétfői „részvényszerzésének következtében az Alap által birtokolt részvények darabszáma 52 987 673 darabra nőtt, ezáltal szavazati jogának mértéke a Magyar Telekom Nyrt.-ben 5,0816 százalékra emelkedett”.

Az állam birtokában eddig is volt MTelekom-részvénycsomag, annak mértékéről azonban a tájékoztatás csak annyit közöl, hogy az nem érte el az 5 százalékot. Ez a küszöb azért fontos, mert efölötti tulajdonrész esetén kötelezi a törvény a részvény megvásárlóját a részesedésszerzés bejelentésére.

Az MTI emlékeztet arra: hétfőn a budapesti részvénypiacon óriási, több mint 45 milliárd forintos forgalom volt. Ez jórészt technikai tranzakcióknak volt köszönhető: a forgalom nagy részét a magánnyugdíj vagyonban lévő
befektetési jegyek „részvényesítése” generálta.

A Portfolio.hu arra hívta fel a figyelmet: az állam vásárlása az MTelekomban annyiban érdekes, hogy a finanszírozási igények miatt a nyugdíjreformalap vagyonának nagy részét az ÁKK-nak értékesítenie kell ez év végéig. Ha ez érvényes erre a részvéncsomagra is, akkor azt is el kell adni bő másfél hónapon belül.

Az MTelekommal egyébként hétfőn 508 és 524 forint közötti árfolyamon kereskedtek, nyitóára 521 forint volt, záróára az egyben a már említett napi minimumot jelentő 508 forint. Kedden 510 forinton nyitott, napközben 504 és 514 forint között mozgott, végül 505 forinton, a hétfői zárásnál 0,6 százalékkal alacsonyabban zárt.