Rekordközelben a magyar csődkockázat

2011.11.09. 11:41 Módosítva: 2011.11.09. 11:42

Még nincs pánik a magyar állampapírpiacon, de az első nagyobb eladó könnyen kiválthatja ezt. „Közeledik a pillanat, amikor felrobbannak a hozamok” – ezt jelezte egy névtelenséget kérő londoni állampapírpiaci szereplő a Portfolio.hu-nak. A hozamok intenzíven emelkedtek tegnap óta, a magyar államcsődkockázatot jelző cds-felár pedig jelentősen emelkedett, és közelít a történelmi csúcshoz.

Mindeközben a forint is drasztikusan gyengült szerdán. Az euró ára újból két és féléves csúcsra, 311 forint fölé emelkedett, míg a frank 251 forint fölé drágult. A forint árfolyama reggel óta 1,4-1,6 százalékkal gyengült ezzel a két devizával szemben. A dollár még durvábban drágul: a reggel 222 forintos szintről 227 forint közelébe ment, ami nagyjából 2,2 százalékos árfolyamváltozás.

Egyértelmű eladói nyomás mutatkozik a magyar állampapír piacon a forint hanyatlásával párhuzamosan, a referenciakötvényeknél mintegy 0,15 százalékponttal vagyunk feljebb a tegnap délutáni szintekhez képest. A 3 éves papír hozama 7,65 százalék körül, az 5 évesé 7,90 százalék körül, a 10 évesé 8,25 százalék körül mozog.

Az 5 éves cds-felár bróker jegyzések alapján ma délelőtt 580 bázispont körülre ugrott a tegnapi 540 bázispont körüli záró szinthez képest. Vagyis egyre közelebb jár a Lehman Brothers 2008 őszi bukása uráni pánikban kialakult 630 bázispontos abszolút csúcshoz.

A londoni forrás azt hangsúlyozta: sokan negatívan tekintenek a forint kilátásaira a magyar kormány gazdaságpolitikai hitelességének jelentős csökkenése miatt, írja a Portfolio.hu. Az egyik nagy londoni bankház Magyarországgal foglalkozó elemzője szerint az lenne a legfontosabb, hogy a hitelességet minél hamarabb helyreállítsa a magyar kormány.

Általános vélemény ugyanakkor, hogy a piacok szerdai eséshullámában az olasz válságnak van a legnagyobb szerepe. Bár a befektetők először örömmel fogadták a hírt, hogy Berlusconi lemond, később a politikai bizonytalanság és az olasz állampapírpiacon elhatározott fedezetemelés rontotta a hangulatot.