Mibe meneküjünk, ha itt a válság?

2011.11.10. 09:37

„Az elmúlt hetekben, hónapokban számos olyan esemény történt, amely nyomán a befektetőknek érdemes újragondolniuk a megtakarításaikat. Nyár óta 20-30 százalékos esést produkáltak a részvénypiacok, az év elején még kedvező növekedési kilátásokat recessziós félelmek váltották fel” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója a hazai kisbefektetők számára rendezett országos K&H befektetői klub budapesti rendezvényén.

Az alapkezelő vezetője emellett beszélt arról, hogy a forint jelentős árfolyam-ingadozásnak van kitéve, de a hazai devizahitelesek megsegítésére tett intézkedések is befolyásolhatják a hazai megtakarítások állományát. Miközben a megtakarítással rendelkezők számára az lehet a kérdés, adott piaci környezetben mibe fektessenek, addig a végtörlesztés vagy egyéb okok miatt megtakarításaikat felhasználók számára az lehet a cél, hogy újraépítsék tartalékaikat, mondta a szakember.

A változékony helyzetben a legjobb stratégia, ha nem egy, hanem többfajta befektetési eszközbe szórjuk szét a pénzünket. „Az ideális portfólió kötvényeket és bankbetéteket éppúgy tartalmaz, mint magasabb kockázatú és hozamú, részvény típusú befektetéseket” – vélekedett Zobor. Így mindig lehet olyan eszköz, amelyik az adott piaci környezetben jól teljesít.

Az elmúlt időszak nagy tőzsdei esései nyomán beállt kedvező részvényárfolyam-szintek miatt „ismét megfontolandó a belépés a részvénypiacra”, de a szakértő szerint a kisbefektetőknek a közvetlen tőzsdézés helyett – a nagy kockázatok miatt – érdemes tőke- és hozamvédett alapokat választaniuk.

A K&H befektetési szakemberei szerint következő években nemcsak a 2014-es foci vébé és a 2016-os olimpia miatt érdemes foglalkoznunk Latin-Amerikával. A régió három országa, Mexikó, Brazília és Chile az elmúlt években az alacsony mértékű eladósodottságuknak és a kiegyensúlyozott költségvetésüknek köszönhetőn stabil gazdaságot teremtett, jelentős nyersanyagkészlettel (réz, olaj, földgáz, vasérc) rendelkezik, és a nagy belső piacnak köszönhetően a kiskereskedelmi forgalom is folyamatosan bővül.