Nem tudják a tárcák, hol spóroljanak

2011.11.10. 07:32

Alaposan megfontolja az állam a saját működését érintő további kiadáscsökkentéseket. Egy a napokban megjelent kormányhatározat szerint elsőként január végére a kultúra, utolsóként pedig április elejéig az egészségügy, energetika és bányászat területén terjesztenek majd intézkedési javaslatokat az érintett tárcák a kormány elé - írja a Napi Gazdaság.

A munkaügy területén ez lényegében azt jelenti, hogy a nemzetgazdasági miniszter által még a költségvetési törvény beterjesztésekor említett intézmény-összevonásra, illetve a munkaügyi megahivatal létrehozásának kidolgozására némi haladékot kaptak a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

A lap értesülései szerint még az sem dőlt el, hogy mely intézményeket olvasztaná össze a tárca: korábban az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) Nemzeti Foglalkoztatási Hivatalba olvadásáról volt szó.

Egyelőre leállt a szakképzés-fejlesztési koncepció kidolgozása is, mivel a közoktatási törvény számos ponton meghatározza a szakképzés változását is. Három hónapja zajlik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az NGM és az NSZFI bevonásával az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) felülvizsgálata, ennek esetleges eredményeit azonban csak a szakképzési törvény módosítása után lehetne átvezetni a hatályos szabályozáson.

A munkáltatókat érzékenyen érinti a szakképzési hozzájárulásról szóló új törvényjavaslat, amelyet a napokban terjesztett be az NGM a parlament elé. A dokumentum rögzíti, hogy a szakképzési döntéshozatalban gyakorlatilag alig lesz szerepe az oktatási miniszternek, emellett átalakítja a gyakorlati képzések finanszírozását, megszüntetve annak lehetőségét, hogy a munkaadók a szakképzési intézményeket közvetlenül támogassák a szakképzési hozzájárulás összegével. A támogatásra a jövőben pályázniuk kell majd az intézményeknek a tervezet szerint.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap (NFA) névre átkeresztelt Munkaerő-piaci Alapba (MPA) befolyó szakképzési hozzájárulás jogcímén a jövő évi költségvetés tervezete mintegy 51 milliárd forint bevétellel számol, az NFA kiadásai között azonban a szakképzési és felnőttképzési támogatások előirányzaton mindössze 23,5 milliárd forint szerepel, vélhetően ezt az összeget szánná a kormány a szakiskolák fejlesztésére.