Újabb mélypontra zuhant a forint

2011.11.10. 16:26 Módosítva: 2011.11.10. 16:37
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Bár ma napközben már úgy tűnt a tegnapi mélypontok után megnyugszanak a befektetők, délután újabb zuhanásba kezdett a forint: az euró 315, a svájci frank pedig jócskán 255 forint fölé drágult. Ez az előbbivel szemben két és fél éves, az utóbbival szemben pedig három hónapos negatív rekord.

    A gyors eséssel – szerda reggel óta 9 forinttal drágult az euró, amely csütörtökön eddig 315,27 forinton tetőzött – egyre közelebb kerül a forint a 2009 tavaszi történelmi mélyponthoz, akkor 317 forintot is ért egy euró.

    A forint esésében szerepet játszhat, hogy a mai aukción a meghirdetettnéljóval kevesebb állampapírt vittek el az érdeklődők, és az sem segített, hogy Olli Rehn közölte, hogy a magyar költségvetés egyenlege még nem tekinthető kiegyensúlyozottnak, 2013-ban ismét 3 százalék fölé nőhet a hiány, így az unió nem szünteti meg a túlzott deficit eljárást.

    Buró Szilárd az Equilor devizaelemzője az Indexnek elmondta, utoljára 2009 elején volt ilyen gyenge a forint, akkor a történelmi 317-es csúcsról erősödött vissza 314-ig. Az elemző szerint az árfolyam újra elérheti a három évvel ezelőtti mélypontot, és nem várható, hogy év végéig 300 alá erősödik a forint.

    Szerinte a mai gyengülés a korábbi tendencia folytatása, továbbra is erősek a leminősítéssel kapcsolatos félelmek, és hogy eladói nyomás alakulhat ki az állampapírpiacon. Az export jövőbeli - gyenge forinttól várt - élénkülését ráadásul elhalványítja a világgazdaság várható lassulása.