A forint ma a világ legrosszabbja

2011.11.14. 14:28 Módosítva: 2011.11.14. 16:13
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A Bloomberg piaci összefoglalója szerint hétfőn a forint mutatta a legrosszabb teljesítményt a világ devizái közül, írja a Portfolio.hu. A forint azzal érdemelte ki ezt a minősítést, hogy reggel óta nagyjából 1,7 százalékot veszített értékéből az euró ellenében.

    A hétfői kereskedési napot az euró 311,4 forintos árfolyamon kezdte, de reggel gyors gyengüléssel 315 forint fölé drágult az uniós pénz. Kora délutánig a legmagasabb szint, amin kötés született, 315,78 forint/euró volt, három órakor azonban az euró ára átlépte a 316 forintot, majd délután egészen 316,31 forintig drágult. Ez két és féléves mélypontot jelent, és csak néhány tíz fillérrel marad el a 2009 tavaszán elért 317 forint körüli történelmi csúcstól.

    Nemcsak az euróval szemben van mélyrepülésben a forint. Sőt, svájci frank az eurónál is némileg nagyobb arányban, 1,8 százalékkal drágult ma: a reggeli 251,2 forintos szintről 256,2 forintig emelkedett az árfolyama.

    A japán jen szintén erősödött a forinttal szemben, méghozzá történelmi csúcsra: hétfő dél körül körül egy jen ára elérte a 3 forintot. A dollár 225 forint körüli szintről 232 forint fölé drágult, ez több mint 2,5 százalékos erösödést jelent.

    A régió többi devizája is gyengült, a cseh korona 0,5, a lengyel zloty pedig 0,44 százalékot az euróval szemben, de ez jóval kisebb árfolyamesés, mint a forinté.

    „Különösebb hír nem áll a ma reggeli esés mögött, egyrészt az egész világon idegesek a piacok és a mai olasz állampapír-aukció eredményére várnak. Másrészt Magyarország és a forint még mindig érzi pénteki hitelminősítői döntéseket, amikor a Fitch és az S&P is negatív figyelőlistára tette a magyar adósbesorolást” – mondta az Indexnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. „Ma egész nap hangulati kereskedés várható, holnap viszont rendkívül fontos adatok jönnek, ekkor jelenik meg számos európai állam, köztük Magyarország harmadik negyedévi előzetes GDP-adata”.

    A Portfolio.hu azt írja, hogy a forintgyengülés magyarázata lehet az a hétfő reggeli MNB-adat is, amely jelentős összegű végtörlesztési igényre utal. „Másrészt viszont az elfogadott ajánlatok alapján az is kiviláglik, hogy a devizatartalék októberi jelentõs süllyedésében még kevés szerepet játszott a jegybank tényleges eurónyújtása”.

    A forint árfolyamának vélhetően nem tett jót az sem, hogy ismét befuccsolt egy állampapír-aukció: az Államadósság Kezelő Központnak le kellett fújnia a hétfői hathetes (D111228) likviditási diszkontkincstárjegy-eladást. Bő két hét alatt összesen mintegy százmilliárd forintnyi állampapír-kibocsátás nem valósult meg, a mostani 50 milliárdos előtt október végén egy 40 milliárdos aukció is kudarccal zárult, több esetben pedig a tervezettnél kevesebb állampapírt tudott eladni az adósságkezelő.