Jövőre mégis marad az eva

2011.11.14. 11:55 Módosítva: 2011.11.14. 16:20
Mégsem törlik el 2012-ben az egyszerűsített vállalkozói adót – dőlt el hétfő délelőtt. Az eva kulcsát és értékhatárát viszont megemelik, az adó mértéke vagy 35, vagy 40 százalékos lesz. Ha utóbbi, akkor az olyan magas adókulcsot jelent, amivel lényegében már nem lesz érdemes evásnak lenni.

Jövőre azok evázhatnak, akik éves árbevétele nem haladja meg a 30 millió forintot, míg jelenleg 25 millió forint az értékhatár. Az adókulcs a mostani 30 százalékról emelkedni fog – dőlt el a Fidesz frakció hétfő délelőtti ülésén. Az adóemelés mértéke még nem biztos: bár a frakcióülés után úgy tűnt, 40 százalék lesz, később azonban elhangzott: a fideszes képviselők inkább 35 százalékot szeretnének.

Az evát mindkét kormánypárti képviselőcsoport szerette volna megtartani, ugyanakkor a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca és Orbán Viktor határozottan ellene volt. A Fidesz múlt heti frakcióülése után úgy tűnt, az adó már jövőre megszűnik, bár Lázár János Fidesz-frakcióvezető még akkor is azt mondta: olyan módosító javaslatot dolgoznak ki, amely az adókulcs emelésével 2013-ig meghagyná az egyszerűsített vállalkozói adót.

Orbán: Ők győztek meg

Az eltelt egy hét végül mégis elég volt ahhoz, hogy a kormánypárti képviselők lenyomják a kormányt. Orbán Viktor a frakcióülés után azt mondta: „ők győztek meg engem”. A kormányfő ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy a megállapodás tartalmát Matolcsy György ismerteti majd. Az adó megszüntetésének ügyében politikai kudarcot elszenvedett nemzetgazdasági miniszter azonban a tanácskozásról távozóban azt mondta, Lázár János Fidesz-frakcióvezető ad tájékoztatást az ügyben.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy az adónem sorsa mi lesz 2013 után, tehát hogy a mostani döntés csak egy év haladékot ad-e az evás vállalkozóknak, vagy az adónem hosszabb távú fenntartását eredményezi. Igaz, a most ismertté vált feltételekkel nem is biztos, hogy érdemes lesz továbbra is a legegyszerűbb adózást választani.

Az evából nagyjából 180 milliárd forint evabevétel várható ebben az évben, és ennyivel kalkulált a 2012-es költségvetés tervezete is. Ez azt jelenti, hogy az evás vállalkozások összesen nagyjából nettó 480 milliárd, bruttó 600 milliárd forintos árbevételt érnek el.

Megéri-e még?

A jövő évre előrejelzett evabevétel most akár nőhetne is az adókulcs emelése miatt. Ha a most evázó cégek változatlan nettó árbevétel esetén 30 helyett 40 százaléknyi adót fizetnek, akkor akár 244 milliárd forintra is duzzadhat az egyszerűsített adóból érkező befizetések összege (ha 35 százalékra nő az adó, akkor 213 milliárd lehet az evabevétel).

Lehetséges ugyanakkor, hogy az evás vállalkozók és vállalkozások egy része az adóemelés miatt magától átlép a normál jövedelem- vagy társasági adózás hatálya alá. Ebben az esetben a 25-ről 27 százalékra emelkedő áfát és a nettó árbevétel – ez az evásoknál összesen mintegy 480 milliárd forint lehet idén – tíz százalékára rúgó társasági adót kell megfizetnie – ez 130 milliárd forintnyi áfa- és 48 milliárd forintnyi társasági adót, vagyis 178 milliárdot jelentene. Igaz, ehhez még jöhet 16 százalékos osztalékadó, kérdés azonban, hogy a normál adózásra áttért céget vennének-e fel osztalékot.

A fenti számok alapján elképzelhető: az adóemeléssel, legyen annak mértéke akár 35, akár 40 százalék, épp azt a célt akarja elérni a Fidesz, hogy az evát ne kelljen megszüntetni. Ehelyett egyszerűen olyan feltételeket teremtenek, hogy senkinek ne érje meg továbbra is evázni.

Cikkcakkos úton idáig

Az eva sorsa október közepén vált bizonytalanná, amikor Koszorús László fideszes képviselő egy olyan módosító indítványt nyújtott be az adótörvénycsomaghoz, amely 2012-től megszüntette volna az evát, míg egy másik kormánypárti képviselő javaslatában már akkor szerepelt a 35 százalékos kulcsra irányuló javaslat.

Az azóta eltelt időszakban kiderült: a Koszorús nevét viselő javaslat mögött a Matolcsy György vezette Nemzetgazdaság Minisztérium állhat, ahogyan az is, hogy a kormány és a Fidesz-frakció között éles konfliktus volt az adónem miatt; a vitában a KDNP-s képviselők is a másik kormánypárti frakciók oldalára álltak. A kabinet az NGM javaslatáraaz eva eltörléséről döntött november elején, ugyanakkor az ezzel kapcsolatos indítványt leszavazta a parlamenti fideszes többségű pénzügyi bizottsága.

Egyébként tavaly a választások után Orbán Viktor is az adónem megtartására, sőt, az evázók körének kiszélesítésére tett ígéretet. Sőt az eva megtartására utalt alig néhány hete Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is, amikor arra a kérdésre, hogy az eva és az ekho esetleges megszüntetése felvetődött-e, azt mondta: ilyen döntésről nem tud.