Az MNB szóban erősítette a forintot

2011.11.15. 15:24

Az MNB monetáris tanácsa mai - nem kamatdöntő - ülésén ugyan nem nyúlt a kamatszinthez, viszont egy meglepően hosszú közleményt adott ki, amiben jelzi, hogy a forint további gyengülése esetén nem zárható ki a kamatemelés.

"Amennyiben az európai pénzügyi piacokat jellemző kockázatkerülés növekedése tartósnak bizonyul, szükségessé válhat a monetáris kondíciók fokozatos szigorítása" - fogalmaz a közlemény utolsó mondata. Bár az utalással vélhetően a forintnak szeretett volna támaszt adni a jegybank, annak árfolyama nem változott jelentősen, az euró ára mindössze 0,7 forinttal 314,3 forintra csökkent, és ez a hatás is csak átmeneti volt.

A jegybank szerint a forint leértékelődése nincs összhangban a gazdaság állapotával, inkább külső tényezők befolyásolják: "Az elmúlt hetekben az eurózóna adósságválsága következtében az európai pénzügyi piacok szinte minden szegmensében jelentősen emelkedtek a kockázati felárak, ami a közép-kelet-európai régió országaiban az árfolyam gyengülésével is együtt járt."

A túlzott adósságot felhalmozó országok nem kerülhetik el a költségvetési megszorítást, a belföldi kereslet visszafogásával együtt járó gyors alkalmazkodást. Magyarországon ez a folyamat már évekkel korábban megkezdődött, így előtte járunk azoknak az országoknak, ahol még csak most kell meghozni a költségvetési helyzet egyensúlyának helyreállításához szükséges fájdalmas döntéseket.

A belföldi megtakarítások jelentős növekedése révén immár tartósan többletet mutat mind a folyó fizetési mérleg, mind az ország nettó finanszírozási képessége. A kormány erős kötelezettséget vállalt a 3 százalék alatti költségvetési hiánycél mellett. Az erős kormányzati és külső pozíció megteremti az alapját az eladósodottság leépítésének - véli a monetáris tanács, ami ezért nem tartja indokoltnak, hogy az eurozónában kialakult adósságfenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak a magyar gazdaságra is átterjedjenek, és leértékelődési nyomást gyakoroljanak az árfolyamra.

Elemzők ugyanakkor már régóta kamatemelést várnak a jegybanktól a forint további gyengülésének megakadályozására, figyelmebe véve az állampapír-aukciók egyre magasabb hozamait, amik már elszakadtak az érvényben lévő hat százalékos alapkamattól. Ugyanakkor nincs könnyű helyzetben az MNB, hiszen a kamat emelése - bár megkönnyíti az adósság finanszírozását és növeli a keresletet a forintra, így erősítve annak árfolyamát - pénzt von ki a gazdaságból, ami tovább csökkentheti az így is meglehetősen lassú, jövőre várhatóan 0 és 1 százalék közé eső gazdasági növekedést.