Giró-Szász: A kormány cáfolja a hitelminősítőket

2011.11.15. 11:31

"A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országok minősítésére. Többen kifejezték már korábban azt, hogy az Európai Unió saját hitelminősítőt kellene létrehozzon" - vetette fel Giró-Szász András kormányszóvivő az MTV Ma Reggel című műsorában, miután hétvégén a Fitch és az S&P is selyemzsinórt küldött a kormányak, és a bóvli határára sorolta a magyar államkötvényeket.

"Látnunk kell, hogy ezek a hitelminősítők pénteken és szombaton olyan érveket hoztak fel, amelyeket a kormány tételesen cáfolni tud" - hangsúlyozta.

A kormány pedig cáfolt is, az Európai Bizottság 0,5 százalékos jövő évi GDP növekedési előrejelzése ellenére úgy gondolja, jövőre 1,5-2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Bár a forgalmi adók jelentős emelése hatására az elemzők szerint a fogyasztás továbbra sem élénkül majd, a kormány egyértelmű bővülést vár, és a foglalkoztatottság növekedéséről szóló prognózisa is meglehetősen optimista.

A hitelminősítők pedig úgy tűnik inkább hisznek a nemzetközi előrejelzéseknek, mint az NGM-nek, a leminősítésről szóló várakozások mögött a külső konjunktúra egyértelmű lassulása áll, és az, hogy a hazai megszorítások miatt a bővülés jelentős lassulására számítanak. A forint hétfőn új történelmi mélypontra esett, délután a 317,72-es szintet is elérte, és elmaradoznak a vevők az állampapíraukciókról is.

Bár több nemzetközi szervezet is jelezte korábban, hogy Magyarországnak ebben a sérülékeny helyzetben sokat javítana a megítélésén egy újabb készenléti hitel, amely olcsóbbá tenné az ország piaci finanszírozását is, Giró-Szász András kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy az országnak van-e szüksége új IMF-hitelre, úgy reagált: Magyarország nem mond le a piaci alapú forrásbevonásról. Korábban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: az IMF-hez fordulás a gyengeség jele lenne.