Az IMF-fel kellene erősíteni a forintot

2011.11.15. 11:55

A novemberi kamatemelés szükségesnek látszik, de ha lehet, el kell kerülni a rendkívüli ülésen történő szigorítást, mondták a Portfolio.hu felmérésében résztvevő piaci szakértők. A forint- és állampapírpiaci nyomás enyhítését a többség nem a jegybanktól, hanem a kormányzattól várja, az IMF bevonását hatékony, sőt a többség szükséges eszköznek tartja, akár személyi konzekvenciákkal együtt is.

„Nem mennek az állampapírpiaci aukciók, főleg a rövid lejáratok szenvednek. A forint zuhan a rekordmélység felé, az infláció emelkedik, ilyen árfolyam mellett elszáll. Aki nem emel, az nem érti miről van szó” – adott választ a Portfolio.hu kamatemelés szükségességét firtató kérdésére egy tőkepiaci szakértő.

Kamatemelés jöhet

Ezzel ért egyet a megkérdezettek többsége, egy másik közgazdász így fogalmaz: „A gyengülő forint eszkalálhatja a problémákat, a pénzügyi stabilitási kockázatok még jobban megemelkedhetnek, a devizahitelek törlesztőrészletei az egekbe szökhetnek. Az általában szokásosnál egyébként kevésbé ronthatja a gazdasági kilátásokat egy kamatemelés, hiszen hitelezés amúgy sem nagyon van, miközben a törlesztőrészletek alacsonyabbak lehetnek, és az inflációs kilátások is javulhatnának a vártnál erősebb forint miatt, javítva a fogyasztás kilátásait”.

A kamatemelés reálgazdasági hatásait illetően egyébként többen említették, hogy félreértés lehet a gazdaságfékező kimenet. A mostani árfolyam nem csupán inflációs szempontból nem jó, hanem még recessziós hatású is, hangsúlyozta anonim felmérésünk másik szereplője.

A felmérésben részt vevők közül csak egy szakértő mondta egyértelműen, hogy a kamatemelés még korai volna, ketten úgy látják, hogy lehet esély rá, hogy elkerüljük, hat elemző szerint minden adott ahhoz, hogy november végén, a következő rendes ülésén kamatot emeljen a monetáris tanács. A kivárás mellett állók fő érve az volt, hogy a kamatemelés eszközét nem szabad túl korán bevetni.

Mást várnak tőle

Ahhoz képest, hogy az elemzők többsége elkerülhetetlennek gondolja a szigorítást, érdekes, hogy mennyire eltérő hatást tulajdonítanának neki. "A spekuláció letörésének leghatékonyabb eszköze a forint ellen felvett pozíciók érdemi drágítása, azaz a kamatemelés." - fogalmaz az egyik közgazdász. Ugyanakkor egy másik, az állampapírpiacra rálátó elemző szerint önmagában a szigorítás nem sokat ér.

"A kamatemelés csak növeli az adósságpálya körüli bizonytalanságot. Éppen ezért addig, amíg nem világos, milyen időszakot is kíván átvészelni a jegybank, illetve milyen módon enyhülhetne a feszültség, a piac számára sem hordoz egyértelműen pozitív üzenetet."

Az elemzők javaslatai

1.) IMF elővigyázatossági keret megkötése.

2.) A jövő évi kormányzati növekedési előrejelzés reálisabb szintre hozása.

3.) A végtörlesztés teljes lezárása december 31-éig.

4.) A Széll Kálmán Tervvel kapcsolatban pontos és rendszeresen frissített ütemterv.

5.) A fiskális politika kommunikációjának érdemi javítása.

6.) A Költségvetési Tanács eredeti, független állapotának és stábjának visszaállítása.

7.) Olcsó, hosszú forintforrás gazdaságba juttatása az MNB bevonásával.

8.) Állami közlekedési monstrumok gazdálkodásának teljes felülvizsgálata, részleges privatizációjának előkészítése.

9.) Ha a fentiek személyi okok miatt nem mennek, a konzekvenciák gyors levonása.

Szerinte egyébként ebből a szempontból egyértelmű a helyzet: a kamatemelésre azért van szükség, hogy amíg tető alá nem hozunk egy újabb IMF-megállapodást, addig áthidaló segítséget jelentsen a magasabb kamatprémium.

Miközben a kamatemelést a többség szükségesnek látja, aközben abban is nagy az egyetértés, hogy a rendkívüli kamatemeléshez csak rendkívüli helyzetben érdemes nyúlni.

Ettől ugyan az értékelések szerint nem vagyunk messze, de a megkérdezettek fele egyértelműen kizárta a rendkívüli szigorítás szükségességét, és csupán egy volt, aki szerint ez is erősen megfontolandó.

"Ha a piaci finanszírozási csatornák befagynának és megugranak a másodpiaci hozamszintek is, túl sokat nem habozhatna az ekkorra már jelentősen a görbe mögé szoruló jegybank" – mondja egy óvatosabb elemző.

Szükségünk van az IMF-re

Ha viszont mégis lesz rendkívüli emelés, akkor az nem lesz kicsi: "Nagy forgalom melletti további jelentősebb gyengülés esetén indokolt lehet a gyors beavatkozás. Vigyázni kell, hogy a lépés ne legyen komolytalan mert ez a gyengeség jele lehet - akkor már inkább szilencium." - fogalmaz egy másik szakértő, és a mértéket illetően egység van az elemzői karban.

Az IMF bevonásának szükségességét gyakorlatilag minden szakértő megjegyezte. Románia úgy tud jelentősen olcsóbban és stabilabban forrást bevonni, hogy közben a Standard&Poor’s-nál már bóvliban van, a CDS-felára 100-150 bázisponttal lejjebb van mint a magyar. Ennek egyetlen oka az IMF-megállapodás, mutat rá az egyik befektető, hogy a magyar gazdaságpolitikának bizony megvannak a vastag költségei.