Mégis változik a chipsadó

2011.11.15. 14:02 Módosítva: 2011.11.15. 14:38

"A népegészségügyi termékadónak sem a köre, sem a mértéke nem változik" - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke hétfői tanácskozásásuk után amelyen megtárgyalták a 2012-es adótörvények módosító javaslatait. A népegészségügyi termékadóval kapcsolatos döntést azzal magyarázták az MTI-nek, hogy mivel nemrégen vezették be ezt az adófajtát, "nem tartják indokoltnak, hogy változtassanak az érintett termékek körén, illetve az adómértéken".

Az NGM kedden közölte, az adó mértéke és köre valójában csak "az eddig benyújtott és a kormány által támogatott javaslatokhoz képest nem változik. Erre utalt tegnap Lázár János és Rogán Antal is a frakcióülést követően."

A módosítások értelmében bővül a termékkör az ízesített sörrel és az alkoholos frissítőkkel, ezen termékek esetén az adó összege 20 Ft/liter lesz, pontosabbá válik az energiaital fogalma, az üdítőitalok és az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetén nem a hozzáadott cukor, hanem az összes cukortartalom lesz az irányadó abban a tekintetben, hogy a termék adóköteles vagy sem.

Változnak a meglévő termékkörben az adómértékek. a 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú üdítőitalok esetén a mérték 5 Ft/literről 7 Ft/literre emelkedik, a sós snackek és ételízesítők esetén 200 Ft/kg-ról 250 Ft/kg-ra emelkedik az adó mértéke és az extrudált sótartalmú termékek is adókötelesek lesznek. Az alábbi változások következnek be 2012. január 1-jétől a netában a benyújtott törvényjavaslathoz képest az elfogadott módosító indítványok következtében: bővül a termékkör az ún. gyümölcsízzel (alacsony gyümölcstartalmú lekvárok), melynél az adó összege 500 Ft/kg lesz, a kivonat alapú szörpök (bodzavirág, hársfavirág szörpök) nem lesznek adókötelesek.

A sós snackek körében csak a 2 százaléknál magasabb sótartalmú előrecsomagolt Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termékek lesznek adókötelesek. Változnak a meglévő termékkörben az adómértékek: a 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú szörpök, sűrítmények, koncentrátumok esetén 200 Ft/liter lesz az adó mértéke a jelenlegi 5 Ft/literről. Előrecsomagolt cukrozott készítmények esetén 100 Ft/kg-ról 130 Ft/kg-ra nő az adómérték (az eredeti módosító szerint 150Ft/kg lett volna), kivéve a kakaóital-porok esetén, ahol a mérték 100 Ft/kg-ról 70 Ft/kg-ra csökken.

„Tekintettel arra, hogy a gyermekek körében a tejfogyasztás sok esetben összekapcsolódik a kakaófogyasztással, így a tejben oldandó, ezáltal tejfogyasztást is generáló cukrozott kakaóporok a többi elő recsomagolt cukrozott készítményhez képest alacsonyabb adóterhet viselnek majd"  – írja indoklásában a Költségvetési Bizottság módosító indítványa.

A chipsadó összegét az eredeti elképzelés szerint csökkentenék volna, ha az előző adóévhez képest az adóalany növeli foglalkoztatottak létszámát (2 millió Ft/többletfoglalkoztatott). "Ez az adóelőny ugyanakkor egyfelől rendszeridegen egy forgalmi adóban, másfelől pedig az adóelőny engedélyezett állami támogatásként való elfogadása erősen kétséges. Ezért a javaslat előirányozza a még hatályba nem lépett adókedvezmény hatályon kívül helyezését" - áll az irományban.