Roubini: Most kaszáljon a forintgyengülésen!

2011.11.15. 12:33 Módosítva: 2011.11.15. 13:55

A forinttal való spekulálásra buzdít a Roubini Global Economics. Nouriel Roubini elemző cége Magyarországra és a forint árfolyammozgásán nyerhető haszonra irányítja befektetők figyelmét egyik keddi bejegyzésében. Azt javasolják, hogy most kell kiszállnia annak, aki a forint gyengülésére játszott, és ehhez felsorolják, milyen előzmények vezettek az euróval szemben hétfőn elért történelmi mélyponthoz.

Az eurózóna adósságválsága körüli aggodalmak és az ország gazdasági kilátásai történelmi mélypontra lökték a forintot az euróval szemben, az országkockázati prémiuma emelkedett múlt héten, és a Fitch és az S&P hitelminősítő is jelezte, hogy hamarosan a befektetésre nem javasolt kategóriába sorolhatja az ország állampapírjait, emlékeztet az elmúlt hetek főbb eseményeire az írás. A befektetők idegesek, az utóbbi időben két sikertelen állampapír-aukcióra is sor került, idézi fel a helyzetet a cég.

A sajtóhírekben Roubinit Dr. Végzet néven is emlegetik, mivel azon kevesek között volt, akik előre megjósolták a 2008-as világválság kitörését. A közgazdász jóslatait azóta rendszerint nagy figyelem kíséri, az eurózóna kilátásaival kapcsolatban például meglehetősen pesszimista.

Roubini korábban úgy nyilatkozott: lehet, hogy Olaszországnak el kell hagynia az eurózónát, és vissza kell térnie a saját valutájához, hogy megoldja saját válságát. Ezzel a lépéssel ugyanakkor Olaszország felbomlásra kényszerítené az eurózónát, tette hozzá Roubini.