Stabil kereslet a 3 hónapos diszkont kincstárjegyre

2011.11.15. 17:29

Stabil a kereslet a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek iránt, indokolta a keddi aukció magas túljegyzését az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK). A papírokat erősen emelkedő, 6,71 százalékos hozammal értékesítették.

Az ÁKK tájékoztatása szerint a 3 hónapos kincstárjegyeket minden kedden értékesítik, ezek aukcióján sosem volt probléma, a múlt héten is magas volt a kereslet, igaz, akkor jóval alacsonyabb volt a hozam. A néhány napja sikertelenül zárult 12 hónapos kincstárjegy aukció azt tükrözi, hogy ezek a papírok érzékenyebbek a forint gyengülésével összefüggő alapkamat-emelési várakozások miatt. Mivel a monetáris szigorítást a piac beárazta, a befektetők kivárnak.

Egy-egy aukció sikertelensége azonban nem jelent érdemi hatást a finanszírozásra, állítja az ÁKK. Éppen azért tartanak sűrű aukciókat, mert "ez egy egész éves hadjárat, amelyben egy-egy kis csatát kell megvívni minden egyes héten". Az ÁKK nagy finanszírozási tartalékkal rendelkezik és rugalmasan reagál a keresletre. Az idén is nagy mennyiségű többletértékesítés volt a meghirdetésekhez képest a kötvényeknél, ebből képeznek a nehezebb időszakra is tartalékot.