Jövőre lesz IMF-megállapodás

2011.11.18. 12:12 Módosítva: 2011.11.18. 13:04

A kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval egy olyan új megállapodás megkötéséről, amely megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő. Az új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény szerint 'a magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk".

A nemzetgazdasági tárca csütörtök délután jelentette be: Magyarország új együttműködést kezd az IMF-fel. A minisztérium kommunikációja szerint ez más típusú lesz, mint az eddigi megállapodás volt.

Elemzők egybehangzóan üdvözölték a kormány bejelentését, ugyanakkor többen azt is kiemelték: a mostani bejelentéshez képest alighanem kemény tárgyalásokra lehet számítani, nem valószínű, hogy az IMF feltételek nélkül állna be Magyarország mögé.

HIba a vonalban

Ismeri az Európai Bizottság a magyar kormány azon szándékát, hogy egyfajta elővigyázatossági pénzügyi támogatásért kíván folyamodni a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Bizottsághoz is, de korainak tartja még kommentálni azt, mivel hivatalos megkeresés még nem érkezett a testülethez - jelentette ki Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője pénteken Brüsszelben. Amadeu Altafaj Tardio megerősítette, hogy tudomása szerint az IMF mellett a kormány az uniós végrehajtó szervvel is tárgyalásokat kezd erről.

Amint a hivatalos kérés eljut az uniós szervekhez, azt nagyon alaposan tanulmányozni és értékelni fogják - tette hozzá a szóvivő.