no

Így drágul az élet jövőre

2011.11.21. 22:59 Módosítva: 2011.11.22. 06:53
A kormány újabb lépést tett az egykulcsos személyi jövedelemadózás irányába, a költségvetésből kieső pénzt a fogyasztási adók növelésével szedi be. Drágulnak az illetékek, bővül a chips-adót fizetők köre, nő az áfa és az eva kulcsa, adóvá változnak a járulékok, csökkennek a kedvezmények. Az utolsó pillanatban több mint százoldalnyi módosító került a képviselők elé, bevezették az Erzsébet-utalványt, helyi adót kell fizetnie a nemzeti banknak is.

Jóval drágább hétköznapokat vetít előre a hétfőn este 232 igen szavazattal, 78 nem ellenében elfogadott, 2012-es adózásról szóló törvény. A személyi jövedelemadózás idei változtatása miatt a költségvetésből kieső összeget jövőre ugyanis már nem az államosított nyugdíjpénzekből pótolja a kormány, hanem elsősorban a fogyasztási adók növeléséből.

A képviselők elé hétfőn több mint százoldalnyi zárószavazás előtti módosító javaslat érkezett, így borítékolható: a kormánypárti többség olyan változásokat is megszavazott az ellenzéki tiltakozás ellenére – lásd keretes írásunkat –, amik tartalmával a kormánypárti képviselők sincsenek tisztában. Néhány a 2012-es adószabályok közé utolsó pillanatban becsemepésett változások közül:

  • Januártól csak a nemzeti üdülési alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalvány lehet fogyasztásra és készétel-vásárlásra adható béren kívüli, kedvezményes közteherrel adható juttatás. Az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos szabályokat később rendeletben alkotja meg a kormány.
  • Az evakörből 2012-től kilépő vállalkozások az eddigi szabályok szerint 2013. június 30-ig nem kellett volna társaságiadó-előleget fizetniük, ezt az előírást most módosították.
  • A gépjárműflotta-üzemeltetőnek legalább 100 kocsival kell rendelkeznie.
  • A cigarettán kívüli dohánytermékek forgalmazói az adójegy
    lecserélésével „rugalmas, a gyorsan változó piaci igényekhez alakuló árpolitikát” folytathatnak, de az adójegy lecserélésének állami többletköltségeit költségtérítés formájában meg kell fizetniük.
  • Adómentesek maradnak az úgynevezett üzletpolitikai célú, vagyis reklámként kapott juttatások, valamint évi 600 000 forintig az ingó vagyon értékesítése.
  • Az öröklés, ajándékozás és vagyonátruházás vagyonszerzési illetékét a közigazgatási hatósági és bírósági eljárásért eljárási illetékét soron kívüli, sürgős vagy azonnali eljárások esetén igazgatási szolgáltatási pótdíjjal is megfejelik.
  • A helyi iparűzési adó kivételével helyi adó fizetésére köteles lett a Magyar Nemzeti Bank is.
  • Az extradzsem és a különleges minőségű lekvárok mellett az extrazselét és a marmeládot is kivették a chipsadó hatálya alól, és csak az számít egy módosítás szerint energiaitalnak, ami legalább egy ezreléknyi metil-xantint és tíz százaléknyi taurint egyaránt tartalmaz.

Személyi jövedelemadó

Az egykulcsosnak mondott személyi jövedelemadózás, mint ezt már korábban is tudni lehetett, valójában lényegében kétkulcsos lesz: a havi bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemnek a félszuperbuttóval felszorzott része után kell a 16 százalékos szja-t megfizetni. Az adójóváírás intézményét azonban megszüntetik.

Módosul az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény. Ezentől a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérének értékét a munkaadónak kell megőriznie. Aki ezt nem tartja be, azt a munkaügyi ellenőrzés során nem bírságolhatják, viszont az elvárást nem teljesítő cég két évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást.

Adókötelessé válik a reprezentáció és az üzleti ajándékok juttatása. A juttatás értékének 1,19-szeresét 16 százalék szja és 27 százalék eho terheli.

Illetékek

Az új adótörvények értelmében jövőre lényegesen csökken a regisztrációs adó, ugyanakkor az illetéktörvény módosítása megemeli a személygépkocsik átírási illetékét.

A szavazás elhalasztását kérték

Az adótörvényekről szóló, hétfői esti parlamenti zárószavazás elhalasztását kérte az ellenzék a számos, szavazás napján benyújtott módosító javaslat miatt. A Ház kormánypárti többsége azonban leszavazta az erre vonatkozó jobbikos ügyrendi kérést, amiért az LMP kivonult az előterjesztés záróvitájáról. Volner János (Jobbik), a záróvita előtti ügyrendi felszólalásában azt kezdeményezte, hogy csak jövő héten szavazzanak az adótörvényekről, mivel szerinte több módosító javaslat még az előterjesztés tárgyalásának kezdetén, este fél kilenckor sem volt megtalálható a parlament honlapján.

A jobbikos politikus arra kérte a többi ellenzéki párt képviselőit, hogy minden lehetőséget ragadjanak meg a kormány "újabb népnyúzó, sanyargató, megszorító intézkedésének" megakadályozására a parlamenterizmus keretében.

Az ülést levezető Ujhelyi István tájékoztatásában úgy pontosította Volner Jánost, hogy az általa említett módosító javaslatok este hét órakor felkerültek a Ház honlapjára.

Az igazgatási illeték 2200 forintról 3000 forintra nő. A peres eljárás illetéke 10 000 és 1 500 000 forint közé változik. A válóper, valamint a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárás illetéke 30 000 forint lesz.

Felgyorsul az ingatlanszerzési illeték kivetése: az ingatlan megszerzéséről az ingatlan-nyilvántartási eljárás befejezését követő nyolc napon belül értesíti a földhivatal az adóhatóságot.

Chipsadó

A módosítások értelmében bővül a termékkör az ízesített sörrel és az alkoholos frissítőkkel, ezen termékek esetén az adó összege 20 Ft/liter lesz, pontosabbá válik az energiaital fogalma, az üdítőitalok és az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetén nem a hozzáadott cukor, hanem az összes cukortartalom lesz az irányadó abban a tekintetben, hogy a termék adóköteles vagy sem.

Változnak a meglévő termékkörben az adómértékek. a 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú üdítőitalok esetén a mérték 5 Ft/literről 7 Ft/literre emelkedik, a sós snackek és ételízesítők esetén 200 Ft/kg-ról 250 Ft/kg-ra emelkedik az adó mértéke és az extrudált sótartalmú termékek is adókötelesek lesznek. Az alábbi változások következnek be 2012. január 1-jétől a netában a benyújtott törvényjavaslathoz képest az elfogadott módosító indítványok következtében: bővül a termékkör az ún. gyümölcsízzel , melynél az adó összege 500 Ft/kg lesz, a kivonat alapú szörpök nem lesznek adókötelesek.

A sós snackek körében csak a 2 százaléknál magasabb sótartalmú előrecsomagolt Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termékek lesznek adókötelesek. Változnak a meglévő termékkörben az adómértékek: a 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú szörpök, sűrítmények, koncentrátumok esetén 200 Ft/liter lesz az adó mértéke a jelenlegi 5 Ft/literről. Előrecsomagolt cukrozott készítmények esetén 100 Ft/kg-ról 130 Ft/kg-ra nő az adómérték, kivéve a kakaóital-porok esetén, ahol a mérték 100 Ft/kg-ról 70 Ft/kg-ra csökken. Egy zárószavazás előtti módosító a kakaós tejet, a kakaós italt, a túró rudit, a madártejet kiveszi a fizetők köréből.

Jövedéki adó

A kereskedelmi gázolaj adókedvezményét kisebb mértékben növelik: januártól a dízelt üzleti célból tankolók literenként 17 forintot igényelhetnek vissza, holott az eredeti tervben 19,5 forint szerepelt.

A törvényjavaslat szerint a magánszemélyek által saját fogyasztásra készített sör, bor és pezsgő előállítása nem minősül jövedéki termék belföldi előállításának, így ez a tevékenység mentesül az adóraktári kötelezettség alól.

Évente háztartásonként 1000 liter sört lehet főzni adómentesen, feltéve, hogy azt nem értékesítik. A sör előállítására alkalmas főzőüstöt és komlóforraló üstöt viszont csak vámhatósági engedéllyel lehet majd birtokolni. A kisüzemi sörfőzdék adminisztrációs terheit enyhítik. Szintén adómentes lesz 1000 liternyi saját fogyasztásra szánt gyümölcsbor és évi 1000 liter pezsgő előállítása.

A korábbi visszaélések miatt szűkíti azt a lehetőséget, hogy a bejegyzett kereskedők az adó megfizetése nélkül hozhassanak be a jövedéki biztosíték összegét többszörösen meghaladó mennyiségben jövedéki termékeket. Januártól piacokon, vásárokon is értékesíthetők lesznek az adózott, zárjeggyel ellátott bér- és magánfőzött, gyümölcspárlatnak minősülő tömény italok.

Áfa

Ahogyan már tudni lehetett, az általános forgalmi adó felső kulcsa 25-ről 27 százalékra nő, így a bruttó árban megjelenő áfatartalom 20-ról 21,26 százalékra változik. Az adómérték kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket február 29-ig kell átállítani, az átállításig kézi kibocsátású nyugtával, illetve számlával kell a bizonylatadási kötelezettséget teljesíteni.

Társasági adózás

A társasági adóról és osztalékadóról szóló szabályozásban megjelenik többek között az adomány és a bejelentett immateriális jószág fogalma. Ez utóbbi az adóhatóságnak a szerzéstől számított hatvan napon belül bejelentett, jogdíjbevételre jogosító javait jelenti, ennek majdani eladása csökkenti majd a társasági adó alapján.

Az egyszerűsítés jegyében módosítják a bejelentett részesedés fogalmát, hogy a tulajdonosoknak ne kelljen bejelenteniük, ha egy cégben a százalékos részesedésük nem nő, csak annak az értéke. Újradefiniálják az osztalékot, hogy a meghatározás megfeleljen az Európai Unió egységes jogértelmezési gyakorlatának.

Eva

A kormány és a frakció hosszas csatározás után döntött az eva kulcsáról is. A változtatások értelmében a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa, a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik.