Véget érhet a Lidl-blokád

2011.11.21. 16:16 Módosítva: 2011.11.21. 16:43

Ügyvédi letétbe helyezett 170 millió forintot a Lidl a Bécsi úti áruházának építésével kapcsolatban felmerült problémák rendezésére, közölte a társaság hétfőn. Ezzel véget érhet az áruházlánc szigetszentmiklósi és székesfehérvári logisztikai központjának napok óta tartó blokádja.

A közleményben az áruházlánc hangsúlyozza, hogy nem a ki nem fizetett alvállalkozókkal, hanem a velük szerződést kötő Gropius Zrt.-vel áll szerződéses kapcsolatban és vele szemben teljesítette szerződéses kötelezettségeit. A letétbe helyezett összeg a Gropius-szal való elszámolás fedezetére és biztosítására szolgál - derül ki a közleményből, amelyben a Lidl arra is felhívja a figyelmet, hogy a Gropius csődeljárás alatt áll.

Az áruházlánc a közleményben megjegyzi: értetlenül áll a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének demonstrációja előtt, hiszen a szerződésben vállaltakat teljesítette a Gropius Zrt. felé, ugyanakkor nyitott minden olyan törvényes jogi megoldásra, melyben garantált, hogy nem kényszerül kétszeri teljesítésre. Ha ez teljesül, a most letétbe helyezett összeg egy részét vagy akár egészét át lehet utalni az alvállalkozóknak.

Véget érhet a blokád

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) által képviselt vállalkozók napok óta tartják blokád alatt a Lidl szigetszentmiklósi logisztikai központját az elmaradt kifizetések miatt.

"Megvizsgáljuk a lépést, és amennyiben a kifizetést szolgálja, a VÉSZ véget vethet a blokádnak" - mondta az Indexnek a hírre reagálva Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke.

Zavaros ügy

A VÉSZ azért döntött a központok zár alá vételéről, mert hat tagszervezete, amelyek részt vettek a Lidl egyik fővárosi, harmadik kerületi áruházának építésében, „egyetlen fillért sem kaptak elvégzett, átvett és használatba vett munkájukért”. A cégeknek összesen mintegy 170 millió forinttal tartoznak az elvégzett munkáért.

A Lidl egy generálvállalkozót, a Gropiust bízta meg az építéssel, az viszont felszámolás alá került. Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke szerint az áruházlánc nem tagadja, hogy rendelkezik a fizetéshez szükséges pénzzel, mégsem hajlandó együttműködni, és egyébként a generálvállalkozó felé sem egyenlítette ki teljes mértékben a számláit.