Nyomozásba kezd a kormány

2011.11.24. 12:10 Módosítva: 2011.11.24. 12:10

A Magyar Nemzet kormányközeli értesülései szerint „a forint elleni folyamatos és koncentrált támadás” téma volt a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet ülésén is. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a forint a régió devizáit is meghaladó mértékben gyengült az utóbbi időben mind az euróhoz, mind a svájci frankhoz képest. A lap értesülései szerint döntöttek arról, hogy „felderítik a támadássorozat okozóinak kilétét”.

A Portfolio.hu véleményében három szempontot ajánl a hír kapcsán. Egyrészt a forint árfolyama a kereslet és kínálat viszonyait tükrözi, azaz ha valaki a forint elleni (eladási) pozíciót vesz fel, akkor kell lennie vele szemben forint vevőnek is. Másrészt több kormányzati vezető gazdaságpolitikus mellett maga Orbán Viktor is a forint gyengülésének veszélyére figyelmeztette a lakosságot a végtörlesztés bejelentése után.A forint régiós devizákról leválása lényegében a végtörlesztés bejelentésével indult és az IMF-tárgyalások bejelentésekor szakadt meg.

Harmadszor a „nem ortodox” gazdaságpolitika hitelességet csökkentő hatása, a gyenge magyar gazdasági növekedési kilátások és a devizahiteleseknek ígért újabb és újabb mentőcsomagok belengetése együttesen valóban „felhívás lehetett keringőre" egyes szereplőknek arra, hogy a forint gyengülésére irányuló pozíciókat vegyenek fel, de itt újra emlékeztetnek az első két pontra.

Az Index olvasói is elkezdték felderíteni, hogy ki állhat a mindenkit érzékenyen érintő támadássorozat hátterében. A titokzatos támadó utáni nyomozás egyértelmű eredménnyel zárult, olvasóink szerint ugyanis leginkább messze az  Orbán-kormány felelős a forint mélyrepüléséért. A szavazatok alapján a nemzetbiztonságnak súlyosabb problémák után kéne nézni, mivel a „hazánk ellen összefogó pénzügyi körök” a mezőny második felében végzett, szorosan a „globális válság” mögött.