Kamatemelést várnak a londoni elemzők

2011.11.28. 15:09

Fél százalékpontos kamatemelést valószínűsít a londoni elemzői közösség az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése előtt, de egyes citybeli jóslatok drasztikusabb, 2,00 százalékpontig terjedő egyszeri szigorítást sem zárnak ki, jóllehet nem ez az alapeseti előrejelzés.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői hétfői előrejelzésükben közölték, hogy 0,50 százalékpontos kamatemelést tartanak a legvalószínűbbnek a magyar jegybank keddi kamatdöntő értekezletén. A GS prognózisa szerint az MNB ezután 0,25-0,50 százalékpontos lépésekben összesen 2,00 százalékpontos emelést hajt végre 2012 első negyedévének végére, vagyis addigra a ház londoni elemzői 8,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak.

A Goldman Sachs közgazdászai kisebb esélyűnek nevezték azt a lehetőséget, hogy a Monetáris Tanács egy vagy két lépésben végrehajtja a cég által valószínűsített 2,00 százalékpontos emelést. A ház szerint ezzel a jegybank azt az egyértelmű üzenetet küldené a piacnak, hogy "vészhelyzetinek" tartja a jelenlegi környezetet.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői 0,50 százalékpontos kamatemelést várnak a keddi MNB-ülésre, és azt valószínűsítik, hogy a Monetáris Tanács jelezni fogja készségét a további emelésekre szükség esetén.