Matolcsy kedvence szerint bajban vagyunk

2011.11.28. 12:57

Visszavágta idei és 2012-es magyarországi GDP-prognózisát, valamint a végtörlesztési program felszámolására szólította fel Budapestet az OECD. A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet, amely ajánlásainak hatása több korábbi kormányzati programon – köztük a Széll-terven – érződött, és amelyről korábban egy forrásunk úgy fogalmazott: „Matolcsy szinte bele van szerelmesedbe az OECD-be”, azt mondta: Magyarország recesszióba süllyed jövőre.

A szervezet 0,6 százalékos csökkenésre módosította 2012-es magyar GDP-növekedési előrejelzését az előző prognózisban jelzett 3,1 százalékos növekedésről. Ezzel Magyarország a görög, olasz, portugál recessziós klubba került.

Az idén a magyar GDP 1,5 százalékkal növekedhet majd az előző előrejelzésben várt 2,7 százalék helyett, 2013-ban 1,1 százalékos bővülésre van kilátás. Bár a kormány hivatalosan még tartja magát az 1,5 százalékos 2012-es GDP-prognózishoz, Matolcsy Görgy szerint a valós érték 0,5-1 százalék körül lehet.

Az OECD szerint a kialakult piaci feszültségben, a befektetői bizalom helyreállítása érdekében, fontos, hogy Magyarország megkösse a hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A mostani helyzet jelentős mértékben korlátozza a jegybank monetáris enyhítési mozgásterét, az MNB ezért legfeljebb 5,5 százalékra lesz képest csökkenteni irányadó kamatlábát 2013-ig, holott ennél nagyobb kamatvágásra lenne szükség.

A gazdasági szervezet számításai szerint idén 3,9 százalékos, 2012-ben 4,9 százalékos infláció lesz Magyarországon. A munkanélküliségi ráta 11,0 százalékról 11,9 százalékra nő 2012-ben.

Az OECD 4,0 százalékos 2011. évi általános költségvetési többletet, 2012-ben 3,4 százalékos hiányt vár. A maastrichti kritériumok szerint számított GDP-arányos államadósság az idei 84,2 százalékról jövőre 85,1 százalékra, 2013-ban pedig 85,9 százalékra nő. Magyarország 1,9 százalékos idei folyó fizetési mérleg  többlete 2012-ben 1,4 százalékra, 2013-ban 1,2 százalékra mérséklődik, véli az OECD.

Jelentősen csökkentették a közép-kelet-európai gazdaságokra - köztük Magyarországra - adott jövő évi növekedési előrejelzésüket a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének felzárkózó térségi közgazdászai is hétfőn összeállított globális előrejelzésükben. Közölték, hogy az eddig jósolt 0,5 százalékos növekedés helyett 2012-ben most már átlagosan 0,2 százalékos GDP-visszaesést jósolnak az euróövezetben. A ház ennek nyomán Magyarországon az eddigi prognózisában szereplő 1,2 százalékos növekedés helyett jövőre egész évre stagnálást vár, de a Morgan Stanley londoni elemzői a következő hat hónapban technikai recessziót is valószínűsítenek a magyar gazdaságban, vagyis nem tartják kizártnak, hogy két egymást követő negyedévben csökkenni fog a magyar GDP-érték. Az utóbbi napokban más nagy londoni házak is jelentősen csökkentették a közép-kelet-európai térségre és Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket az euróövezeti adósságválság várható negatív hatásai miatt, és van olyan prognózis a Cityben - bár korántsem ez a konszenzus -, amely a magyar gazdaságban 2012 egészére is recessziót valószínűsít. Ez utóbbi jóslat a Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - minap összeállított, 2012-re szóló térségi GDP-becslésében szerepel.

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai minap kiadott, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar gazdaságban az általuk eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére.

A UBS bankcsoport londoni befektetési elemzőrészlegének minap összeállított átfogó prognózisa szerint a ház az általa eddig várt 1,0 százalék helyett most már csak 0,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít a jövő év egészére az euróövezetben, és emiatt a cég londoni közgazdászai erősen rontották a közép-európai felzárkózó gazdaságokra szóló prognózisukat is: Magyarországon például az eddig jósolt 1,5 százalék helyett szintén 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek 2012-re.

A régió átalakulásának finanszírozására húsz éve létrehozott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap kiadott legfrissebb átfogó előrejelzése a közép-európai és balti országcsoport egészében most 1,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, éppen a felét a bank eggyel korábbi, júliusi negyedéves prognózisában szereplő 3,4 százalékos jövő évi előrejelzésnek.

Magyarországnak az új EBRD-jelentés a jövő évre ugyancsak 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az előző előrejelzésben szereplő 2,8 százalék helyett.