Így módosítják a költségvetést

2011.11.29. 15:42

A parlament döntött a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott közel 450 módosító javaslatról. Az előterjesztő által támogatott valamennyi indítványt egy csomagban fogadták el, a külön szavazásra kért módosítások közül a kormány által támogatottak mentek át.

Az ezt követő csomagban az előterjesztő által nem támogatott módosításokról szavaztak, ezek közül csak egyet fogadtak el a képviselők: két LMP-s képviselő indítványát a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok támogatásának 1 milliárd forinttal, 6,2 milliárd forintra történő emeléséről. Ellentételként a bányajáradék-befizetés 1 milliárddal 94 milliárd forintra növelték.

Matolcsy nem szólalt fel

Matolcsy György nem szólalt fel a költségvetési javaslat módosító indítványairól tartott szavazás előtt.
Bár a parlament honlapján közzétett napirend szerint a nemzetgazdasági miniszter zárszavával kezdődött volna meg a szavazás a jövő évi költségvetési javaslat módosító indítványairól, Matolcsy György nem szólalt fel ebben az időpontban kedden a parlamentben.

Stadion az evából

A többség támogatta az eva emeléséből származó 24 milliárd forintos többletbevétel elköltését: ebből a pénzből épülhet jövőre hét milliárd forintért a Puskás Ferenc Stadion, illetve az új Fradi-stadion. Ugyancsak az eva bevételekből kezdik meg az Erkel Színház felújítását - erre másfél milliárdot szavaztak meg a képviselők.

Ugyancsak az eva bevételekből kapnak a bíróságok és ügyészségek 11,6 milliárd forintot illetményemelésre, illetve egy új pesti kerületi bíróság felállítására, így kívánja kormány a legjelentősebb ügyhátralékkal terhelt Pesti Központi Kerületi Bíróságot tehermentesíteni, írja a Napi Online.

A képviselők fizetése emelkedik

A kormánypárt támogatott sorban 1,5 milliárd forintot lobbizott be Rogán Antal V. kerületi polgármester a kerületének felújítására, de egymilliárdot kap a Magyar Turizmus Zrt. is kommunikációra. A kormánypártok elfogadták azt a módosító javaslatot, amely 2012-ben ideiglenes jelleggel havi 14 ezer forintos pótlékkal egészíti ki a rendőr tiszthelyettesek illetményét. Az ehhez szükséges 9 milliárd forintot a rendőrök szolgálati nyugdíjára félretett összegből vették el a képviselők. Ugyancsak elfogadták a képviselők a saját fizetésük emeléséhez szükséges 1,4 milliárd forintos kiadásnövelését - jövőre ennyivel emelkedhet a 386 képviselő bértömege, vagyis bruttó 3,6 millió forintos többletköltséget jelent képviselőnként.

Kevesebb baleseti adó

A kormány nem látja megalapozottnak saját tervezetét, ezért 27 milliárd forintról 24 milliárdra csökkentették az autósokra kivetendő baleseti adót. Tíz milliárd forinttal csökkentették a chips-adó várható bevételeit, így az eredetileg tervezett 30 milliárddal szemben már csak 20 milliárd folyna be legfrissebb számítások szerint. E két tétel a Egészségbiztosítási Alap bevételei lennének - így ennyivel csökkennek az alap bevételei az eredeti tervekhez képest. Ugyanakkor új adónemet is beállítottak a képviselők a módosító javaslatokkal: 50 millió forintos bevételt várnak a pornóadóból.

Ugyanakkor a kormány javaslatára 22 milliárd forinttal nőnek a munkáltatók terhei - ennyivel többet kell majd a cégeknek kutatás-fejlesztési járulékok formájában befizetni, miután a kedvezményeket múlt hétfői szavazás során eltörölték a képviselők. Így jövőre a cégeknek k+f járulékként az eredetileg tervezett 23,2 milliárd forinttal szemben 45,2 milliárdot kell befizetniük.

A főbb számokhoz nem nyúltak

A szavazás után már csak olyan módosításokra lesz lehetőség, amely nem érinti a minisztériumok kiadási és bevételi fő számait, valamint a hiányt. A jövő évi költségvetésben 200 milliárd frontos "országvédelmi tartalék" 50 milliárdos kamatkockázati tartalék, valamint 110 milliárd frontnyi általános tartalék található, vagyis a jövő évi hiánycélt az alacsonyabb növekedési pályán ezen tartalékok zárolásával kell majd elérni, írja a Napi Online.

A tartalékok zárolására csak 2012 őszén kerülhet sor - ugyanakkor már most keresztet vethet a kormány a 250 milliárdnyi kamatkockázati és országvédelmi tartalékra - ugyanis ekkora zárolásra lehet szükség tervezetnél kisebb növekedési pálya miatt.

Az első körös módosítókról tartott parlamenti szavazáson az átengedett indítványok azorigo.hu becslése szerint durván 60 milliárd forinttal növelik a hiányt az eredetileg beterjesztett 576 milliárd forintos előirányzathoz képest.