Kihagyják Matolcsyt az IMF-tárgyalásokról

2011.11.30. 14:07 Módosítva: 2011.11.30. 15:18

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a magyar delegációt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokon - jelentette be a kormányszóvivő szerdán.

Giró-Szász András közölte: a kormány „lényegében a tegnapi naptól fogva” kész az IMF-tárgyalások megkezdésére, tudósít az MTI.

A kormány kijelölte a hivatalos delegációt, amelyet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezet. A küldöttség tagja Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, írja az Infó rádió.

Mindez azt jelenti, hogy a gazdaságpolitika alakításáért elvileg felelős nemzetgazdasági tárca csak államtitkári szinten jelenik meg a delegációban, Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert kihagyják az IMF-tárgyalásokról. Holott az együttműködés újraindítását november 17-én még Matolcsy jelentette be, igaz, ő volt az is, aki három nappal korábban az IMF ellen hangolt gazdaságpolitikáról beszélt a parlamentben.

Az IMF-tárgyalások döntő jelentőségűek a magyar gazdaságpolitika számára; jelzi ezt, hogy a Standard & Poor's november 24-én azzal függesztette fel február végéig az ország felülvizsgálatát, hogy a majdani minősítésünket az IMF-tárgyalások alakulása befolyásolja majd.